Posted on

Vad påverkar hur teknologin utvecklas?

Finns det något särskilt som påverkar hur framtidens teknologi kommer att utvecklas? Eller sker det enbart via slumpen?

Framtidens problem skapar framtidens teknologi

Via så väl nutida som historiska exempel går det att se att människor och deras teknologi har utvecklats via de viljor och mål som människorna i dåtiden haft. När människor skulle börja jaga lyckades de vässa stenar och sätta på pinnar för att tillverka spjut. När de ville ta sig ut på haven skapade de båtar och flygplan uppfanns efter människans eviga dröm att kunna flyga.

Av den anledningen är det rimligt att tro att människans framtida önskemål kommer att ligga till grund för den kommande teknologin. Fler och fler drömmer om att kunna resa ute i rymden. Det har gjort att forskningen utvecklar möjligheter för privatpersoner att på något vis kunna ta sig till rymden utan allt för stora krav.

Flygande bilar har varit på tapeten i många årtionden. Möjligheten att se en bil flyga under år 2072 är kanske inte enormt stor enligt många, vilket känns rimligt. Men att bilar fortsätter att utvecklas och åtminstone blir självstyrda inom ett antal decennier är långt ifrån otänkbart med tanke på forskningens utveckling.

Hur ser den moderna smartphonen ut?

Den som var relativt gammal under 1980-talet minns säkerligen att mobiltelefoner inte var någon självklarhet. Även om det blev vanligare under 1990-talet var det långt ifrån alla som hade en. Inte minst på grund av dess enorma storlek. Men under 2010-talet utvecklades den teknologin och under 2020-talet har allt med klumpiga mobiler förpassats, och smidiga smartphones används.

Den moderna smarttelefonen är ett smärre mirakel på många sätt, men hur kommer den se ut i framtiden? Även om teknologin på det planet redan har gått oväntat fort går det inte att komma undan att smartphones om tio år troligtvis kommer att se väldigt annorlunda ut jämfört med nu.

Exakt vad det kommer innebära är svårt att gissa sig till, men det finns vissa saker som utan tvekan sticker ut. Framför allt prestanda och att telefonerna i sig kommer bli starkare. De kanske inte kommer ersätta laptops direkt, men möjligtvis på sikt. Det för att kunna skapa en smartphone för allt i livet. Samtidigt tror många att telefonerna kommer fortsätta vara små, om inte mindre, men starkare på samma gång.