Posted on

Kan Sverige gå före för framtidens samhälle?

På många sätt är Sverige ett föregångsland. Gäller det även för att bli framtidens samhälle?

Utmanar med Asien?

Under den andra delen av 1900-talet har Sverige ständigt varit i framkant. Man gick från att vara ett land folk flydde på grund av svält, till ett land många ville bo i och besöka.

Anledningarna till det var många, men en demokratisk och ekonomisk stabilitet har byggts upp i landet. Vad innebär det för framtiden? Kommer Sverige att kunna vara ledande i framtiden? Flera andra europeiska och även asiatiska länder är på rejäl frammarsch vilket gör att Sverige får konkurrens om att bli ett slagkraftigt land för teknologisk utveckling.

Samtidigt har länder som Uruguay i Sydamerika tillsammans med Chile och flera länder i Afrika också utvecklats enormt. Det är förstås positivt, men får det några konsekvenser på hur viktigt Sverige blir för det framtida samhället?

Det är möjligt att det kommer påverka. Inte minst tror många att Kina, Japan och Korea kommer ha en fortsatt stor inverkan på innovation och forskning. Men för att vara ett så litet land har Sverige mycket att säga till om samt bidra med. Många företag har bland annat valt att använda Sverige som marknad när de ska testa sin nya produkter eller annan teknologi. Det beror på flera anledningar. Men till exempel att Sverige med sina cirka tio miljoner invånare fortfarande har en rik befolkning där väldigt många har råd med att köpa produkter som gör att det fungerar i testerna för olika företag.