MIN HISTORIA – JAG ÄR ZLATAN IBRAHIMOVIC
Zlatan Ibrahimovic & David Lagercrantz
Albert Bonniers förlag, 2011
ISBN: 9789100126537

Recensent: Marika Mandrean

Jag_ar_ZlatanLåt mig vara helt uppriktig; jag är inte särskilt intresserad av fotboll. Visst tittar jag ibland och tycker det är kul, men jag är inte supporter och följer inga ligor. Ändå, Min historia – Jag är Zlatan Ibrahimovic berättat för David Lagercrantz visade sig vara en sträckläsarbok!

Eftersom Zlatans bok har omtalats högt och lågt och faktiskt lett till att tonårskillar som vanligtvis fnyser åt att läsa en bok suttit med näsan djupt i den, tänkte jag att jag borde ge den en chans. Men det var först efter att ha sett ett avsnitt av dokumentären Ibrahimović – Från Rosengård med mer än ett mål som jag förstod att Zlatan har en historia att berätta. En historia som handlar om mer än ett fotbollsproffs väg till framgång.

Zlatan är en rubrikernas man; ibland upphöjd för sina mål, ibland hånad för sina uttalanden eller för sin spelstil. I Min historia – Jag är Zlatan Ibrahimovic tar han nu chansen att berätta sin historia på sitt sätt. Från uppväxten i illa beryktade Rosengård via Malmö FF, vidare till Italien och tillbaka till Rosengård där han nu försöker göra skillnad.

Vad som slår mig mest är att Zlatan visar sig vara en riktig känslomänniska. Det är ilska, trots, revanschlystnad och kärlek till familjen som driver honom. Han älskar, han hatar, han erkänner dumheter han gjort men samtidigt får man känslan att han när som helst kan hitta på något nytt.

Relationen med Helena berörs men utan att han går på djupet med det. Det verkar vara där gränsen går mellan vad han är villig att dela med sig offentligt och vad som är privat. Ett par saker som avslöjar en del om deras förhållande fastnar dock i mitt minne och de är ganska motstridiga. Där finns scenen där Helena blir lämnad ensam på ett främmande italienskt sjukhus vid sonens operation. Och stycket där Zlatan i förbigående nämner hur Helenas karriär är planerad att starta igen. Med andra ord, hon har funnits där för honom och han kommer att vara det för henne.

David Lagercrantz har gjort ett fantastiskt jobb med att hålla samman denna historia så att det blir Zlatans historia berättat på Zlatans vis, med Zlatans röst. Att en icke-fotbollsintresserad person som jag tycker att fotbollshistorierna är medryckande och inte kan lägga boken ifrån mig handlar till stor del om David Lagercrantz flytande prosa. Och självklart om att Zlatan har gjort en ovanlig och rätt fantastisk livsresa.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Zlatans syn på saken

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *