OM DU VILL
av Helle Helle
Norstedts, 2016
ISBN: 978-91-1-306855-8
(Hvis det er, 2014)

Om-du-villRoar lämnar jobbkonferensen där han i mesta mån har hållit sig undan från den sociala samvaron och ger sig ut och joggar. Terrängen är ny för honom. Tredje gången han kommer förbi samma torvmosse inser han att han är vilse. Han har inget vatten, inget att äta och fötterna värker. Men så stöter han på en annan joggare, en kvinna som visar sig vara lika ensam och vilse i skogen som han själv är.

De två slår följe och hjälps åt för att hitta tillbaka till civilisationen. En hopplöshet sätter in när mörkret börjar falla och de två främlingarna inser att de kommer att bli kvar i skogen över natten. Inga bilar hörs, mobilerna har ingen täckning. De två är utlämnade till naturen och till varandra.

Om du vill av Helle Helle är en bok om gemenskap och ensamhet. Om rädslan när man befinner sig i ett okänt sammanhang och om hur mycket lättare det blir om man är flera som samarbetar.

Helle Helle är idag en av Danmarks mest välrenommerade författare och har vunnit litterära priser både på hemmaplan och utomlands. Jag läste att hennes stil beskrivs som ’minimalistisk realism’ och kan inte annat än hålla med. Om du vill är en tunn liten bok med en tydlig handling där bokens egentliga tema inte skrivs läsaren på näsan. Här finns tillbakablickar på den ena huvudpersonens liv där händelser med avgörande betydelse för hennes liv och personlighet enbart antyds.

Denna minimalism är säkert författarens storhet, men samtidigt undrar jag om det inte också är en svaghet. Trots att jag tyckte mycket om Om du vill är jag rädd att historiens vardaglighet och bristen på större händelser och starka känslor kommer att göra att den snabbt försvinner ur mitt minne.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Vilsna människor
Taggar:                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *