Tjugo år efter sin död nådde John Williams internationell berömmelse och erkännande. Ingen har väl undgått Stoner? Jag var inte förtjust i den, däremot tjusas jag av Augustus och Butchers Crossing.

Butchers crossing av John Williams.

Butchers Crossing kan läsas på många plan. Den är en äventyrsberättelse i ren Vilda Västernstil, men under ytan finns människans sökande efter något mer, en mening med livet och kunskap om hur allt (jorden, människorna, själen) hänger ihop.

För mig blir det en roman som visar hur människors längtan efter kortsiktig vinning leder till undergång, både för dem själva, en kultur och naturens och miljöns cykel.

Saloonen, bordellen – och den vidsträckta prärien

Will Andrews studerar vid Harvard men söker en kunskap som universitetet inte verkar kunna ge honom. Genom kontakter hittar han en man som gett sig iväg till vilda västern för att genom handel med pälsjägare skapa sig en förmögenhet. Det är 1870-tal och det blir svårare och svårare att hitta bisonoxar men därmed finns också mer pengar att tjäna.

Butchers Crossing består av en genomfartsled där saloonen (med tillhörande bordell), hotellet och affären är omgivna av ruckel. I Butchers Crossing samlas de som har allt att vinna och inget att förlora. Ja, förutom sina egna liv då… Men här finns någon som sett en dal full av bisonoxar. Kan de nå dit är deras lycka nådd!

En jaktexpedition startar och strax utanför Butchers Crossing slutar vägen. De fyra männen står med den vidsträckta prärien framför sig där hettan bränner och vattenhålen är få. Bakom den finns de höga bergen med snöstormar och rovdjur.

Inför dessa faror har männen bara varandra att lita till. Och kan de det? Vad gömmer sig i deras själar? Hänsynslöshet? Rovgirighet? Lojalitet?

Efter bara några dagar är det tydligt att risken är stor att männen kommer att försmäkta. Kanske förlorar de sina liv, kanske sina ideal, kanske sina själar.

Utlämnad i gränslandet mellan civilisation och vildmark

John Williams har en fantastisk förmåga att med få ord beskriva en miljö och den stämning som råder där. Huvudpersonen Will Andrews söker något han inte ens själv kan definiera. Finns det i gränslandet mellan civilisation och vildmark? I de områden där människan inte har några skyddsnät utan är helt överlämnad till sig själv, och om han har tur, ett par människors välvilja och rådighet?

Den känsla av ödslighet, rädsla, utlämnande, misstänksamhet, påtvingad tillit, uppgivenhet och ren och skär överlevnadsinstinkt som Williams ord skapar knockar mig.

Jag försöker förstå huvudpersonernas motivation. Vad får dem att utsätta sig själva för dessa faror? Det är lätt nog att tänka att det handlar om rikedom. Men Will Andrews söker något helt annat. Och snart visar det sig att andra drivkrafter påverkar även hans färdkamrater.

Med vår tids facit om utrotandet av präriens stora buffelhjordar och dess påverkan på indianernas överlevnad är det lätt att efterklokt ruska på huvudet åt jaktexpeditionens framfart. John Williams tillför dock element som gör att man förstår varför detta hände. Han visar oss den blodtörstande galenskap som kommer över jägarna när de efter hårda strapatser i princip ser ett obegränsat antal bufflar som kan ge dem rikedom.

Paralleller till dagens klimatkris

Har vi lärt oss något om riskerna att skövla naturen sedan 1800-talet? Vad har vi gjort med jordklotets resurser sedan dess? Vi har fortsatt att utarma det. Idag är diskussionerna om klimatet högsta nyhet och det råder en domedagsstämning. Är det, precis som för präriens bufflar, alldeles för sent att stoppa människans framfart?

Butchers Crossing ger mig mycket att tänka på. Naturligtvis klimatkrisen men också människans rastlöshet och längtan efter mer, mer mer, oavsett om det gäller materiella ting eller en mening med livet. Det som jag kommer att ha med mig ännu längre är ändå människans reaktion på händelser; hur vårt psyke hanterar kriser, trauman, hopp och hopplöshet.

Läs Butchers Crossing! Välj om du i den vill se symboler för livet eller om du vill läsa en äventyrsberättelse i en fascinerande miljö! Men läs den!

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Vilda västern i all sin skrämmande ståtlighet: Butchers Crossing
Taggar:                                             

En reaktion på “Vilda västern i all sin skrämmande ståtlighet: Butchers Crossing

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *