Jag har alltid älskat historiska romaner och den senaste tiden har jag fastnat för Maria Gustavsdotters böcker. När jag läste Ulrikas bok fastnade jag direkt för språket och storyn och fick en känsla av att det låg mycket research bakom romanen. Karaktärernas agerande kändes äkta, vilket är en av de viktigaste sakerna jag vill ha när jag läser en historisk roman.

Maria
Foto: Martin Kristensson

Maria Gustavsdotters böcker tar avstamp i kvinnans situation under olika tidsepoker. Det gör hon fantastiskt bra och det är därför jag har fastnat för hennes litteratur. Däremot lyckades jag klampa rakt i klaveret då jag frågade henne varför hon väljer att skildra just kvinnors liv.

– Jag får ofta frågan om varför jag skriver om kvinnor, men ingen frågar Jan Guillou varför han skriver om män. Kvinnor är intressanta. Den andra roman jag fick publicerad handlade om min mormors kusin, missionär i Kina, som rymde med sin muslimske kock. Jag gjorde massor av research till den romanen och fick faktiskt smak på att just göra research. Det är roligt att läsa om gamla tider och besöka platser där jag kan känna historiens vingslag, för att vara klyschig.

Gör mycket research
Att Maria gör mycket research inför sina böcker märks tydligt. Att läsa hennes böcker är som att ta ett steg tillbaka i tiden. Hon har ett sinne för detaljer vilket gör det lätt för läsaren att leva sig in i tidsepoken hon skildrar.

– För mig är det mycket viktigt att folk i mina romaner tänker och agerar historiskt korrekt, snarare än politiskt korrekt. Alltså är det ingen i Helenas hämnd som tycker det är helt fel att Sten slår sin hustru. Vad de vänder sig emot är att han gör det för mycket och av fel anledningar.

Marias första roman handlade om en kvinna som tar sig an uppdraget att bli missionär i Öst- Turkistan. Efter det fick hon ett uppdrag av Historiska media att skriva sin första historiska roman.

– Tanken var att jag skulle berätta om reformationen sedd genom en god katolsk kvinnas ögon. Jag hade då läst flera av Philippa Gregorys böcker och tyckte mycket om dem. Det blev trilogin Fem Pärlor till Jungfruns krona. Efter det fortsatte jag. Den första boken jag skrev för Historiska Media, Helenas hämnd, var ganska styrd av förlaget. Jag hade legenden om Skövdes skyddshelgon att hålla mig till och ett synopsis från Dick Harrisson. Det var både enkelt och svårt att ha en sådan ram.

– Jag skrev sedan två deckare, men valde att göra dem historiska dels för att slippa det tekniska, dels för att jag tycker det ges ut tillräckligt med svenska deckare numera. Eftersom jag är fascinerad av förändringar som kommer ”uppifrån” och tvingas på folk, ville jag skriva om den tid då Bohuslän blev svenskt. Jag valde tre flickor, och de här tre böckerna blev inte riktigt vad jag tänkt mig från början, helt enkelt eftersom historien inte såg ut som jag trodde.

Marias nästa roman blir även den av historisk karaktär.

– Nu har jag planer på en ny bok om en verklig person, samtidigt som jag ibland undrar om jag borde kliva ut ur min comfortzone och skriva något modernt igen.

Kort om Maria Gustavsdotters romaner

Ulrikas_bokUlrikas bok och Katarinas bok är de två första delarna i serien om prästdöttrarna fån Orust som under 1600-talets krig av olika skäl beger sig ut i Norden. Den verklighet de möter där får dem att ifrågasätta de värderingar de fått med sig från det konservativa familjehemmet.

Flickan på kyrkogården och Flickan med papeprsblommorna är pusseldeckare med den modiga mamsellen Aurora Ekblad från Uddevalla i huvudrollen. Romanerna ger läsaren en bra inblick hur det var att vara kvinna under 1800-talet.

Karin Månsdotter: hans majestäts nådiga frilla är Marias roman om den kvinna i svensk historia som kanske har gjort den mest fantastiska klassresan någonsin. Hon var knektens dotter som kröntes till Sveriges drottning.

I serien Fem pärlor till jungfruns krona får läsaren följa Gertraud utveckling från ung flicka till kvinna under en av de mest dramatiska perioderna i svensk historia, 1500-talet. Det är en romanserie om kvinnors liv och möjligheter – eller brist på möjligheter – att råda över sina egna liv. Böckerna i serien är Dottern, Hustrun, och Änkan.

Läs mer om Maria och hennes böcker på hennes webbplats: http://ordsmedjan.org

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

”Viktigt att mina romaner är historiskt korrekta” – intervju med Maria Gustavsdotter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *