Det är inte så konstigt att vi fascineras av vikingarna. Det ligger en mytisk dimma över deras tid och gärning eftersom det var så länge sedan de levde. Det mod de visade när de gav sig iväg ut i det okända är slående. Vi kan idag googla våra resmål, se bilder och läsa på. Och sedan sätter vi oss i en bekväm farkost och ger oss dit. De hade i bästa fall hört skrönor om vad som fanns i väst, öst och söderöver. Och sedan gav de sig iväg ut i det okända i en ranglig båt, utlämnade till väder och vind.

Vikingarnas historia av Dick Harrison. Historiska media, 2019.

Dick Harrison är Lundaprofessorn som blivit en av de främsta att sprida historiekunnandet till den intresserade allmänheten. Han åker på föreläsningsturnéer, har frågespalt i tidningen och ses på TV. Och han ger ut bok på bok om olika tidsåldrar.

I Vikingarnas historia är det Nordens förflutna han uppmärksammar.

Ger ett helhetsperspektiv av den ökände bärsärken

På sant Harrisonmanér kastas vi in i berättelsen vid ett dramatiskt tillfälle, plundringen av klostret Lindisfarne strax utanför det brittiska fastlandet. Vi får sedan höra om många livsöden och om vilken påverkan vikingarnas bedrifter hade på historien.

Det faktum att Harrison utforskar vikingatiden grundat på de olika roller vikingarna hade; legoknekt, statsman, kolonisatör, handelsman, ger oss ett helhetsperspektiv långt ifrån den vanliga bilden av bärsärken.

Harrison är en berättare och vi får höra historierna om de kända namnen som Harald Blåtand, Leif Eriksson, Ragnar Lodbrok. Han är dock inte professor för intet: den ständiga frågan är ”Det säger myten, men vad säger källorna?”.

Rekommenderar ljudboken

Är man intresserad av historia är Dick Harrisons böcker självklara att läsa. Men… ja, här finns ett men. Han har en tendens att ta med alla kända fakta och det kan därför bli långa listor över årtal, kungalängder och orter. Om man som jag avbryts i flödet av det, är det därför att rekommendera att lyssna på ljudbok eller streamingtjänst istället. För min del sållar min hjärna bort det oväsentliga på ett annat sätt när jag lyssnar jämfört med när jag läser.

Har man dessutom turen att hitta en bok som Harrison själv läser in blir det extra roligt. För han är en van föreläsare, han känner sin text utan och innan och hans ibland lite torra humor och sarkasmer kommer fram väl när han själv är uppläsare.

Vikingarnas historia läses dock inte upp av honom men det är absolut inget problem! Boken gjorde mig motiverad att dyka ännu mer in i tidsperioden. Jag började äntligen se TV-serien Vikings. Jag vet inte om Harrison skulle tycka att det var en bra följd av läsningen av hans bok. Detta då han refererar till TV-serien som en mytologisering av tiden.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Vikingarnas historia
Taggar:                         

En reaktion på “Vikingarnas historia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *