Åsa Schwarz är aktuell med boken De sju nycklarna, en roman om hur sårbart vårt samhälle egentligen är. Romanen är baserad på det faktum att det finns sju personer runt om i världen som bär nycklarna till internet, och en av dem är svensk. Men framförallt handlar den om hur beroende vi har blivit av internet och hur sårbart vårt samhälle är på grund av det. Vi blev nyfikna på Åsa som är IT-säkerhetsspecialist och därför har insyn i ämnet. Hon vill dessutom ha tips på bra böcker hon själv kan läsa!

Åsa Schwarz är aktuell med boken De sju nycklarna, som ges ut av Hoi förlag. Hon har även skrivit romanerna Lust, Lilith i kedjor, Nefilim, Stigma och En död ängel. Hennes böcker har blivit översatta till 17 språk.
Foto: Magnus Fond.

Vem är du? Berätta om dig själv!
Jag bor i ett gammalt dragit hus i Stuvsta som på 1920-talet var Elias mjölk- och livsmedelsbutik. Nu bor jag där med min man Micke, Fanny, nio år, och Oscar, fem år. I trädgården finns det massor av äppelträd och ett sparrisland.

På dagarna arbetar jag med IT- och informationssäkerhet vilket jag också gjort hela mitt vuxna liv. Främst som konsult på svenska företag och myndigheter. Däremot är tekniken bakom just nycklarna inget jag arbetat med.

Beskriv vad din bok handlar om!
Rebecka vaknar en natt med en pistol mot huvudet och två män i rummet. De vill ha nyckeln till internet. Hon är en av sju internationella IT-profiler som bär nyckeln till internet. De träffas en gång i kvartalet i Washington för att uppdatera systemet som styr trafiken på internet. Om de inte gör det kommer nätet gå ner och alla moderna samhällen gå under.

Förutom själva berättelsen handlar boken även om hur beroende vi blivit av internet och hur sårbara vi egentligen är. Jag har också försökt skildra människorna som arbetar med frågorna på ett mer trovärdigt sätt. Schablonen är en finnig tonårskille som hackar saker. Många av de som är riktigt bra på IT-säkerhet idag är medelålders säkerhetsspecialister med villa och barn.

De sju nycklarna handlar om ett väldigt spännande ämne, något som jag aldrig hade hört talas om och som låter nästan overkligt men nycklarna till internet finns på riktigt. Varifrån fick du inspiration till boken?
Första gången jag såg något om nycklarna till Internet var när Anne-Marie Eklund Löwinder på sin Facebook postade en artikel som handlade om att de genomfört den första nyckelceremonin som skapat nycklarna. Anne-Marie är en av de riktiga nyckelbärarna. Jag skickade direkt ett meddelande om att jag vill skriva en bok om det. Det går inte att undvika när man hör om sju nycklar som går till ett kassaskåp med sju fack i en högsäkerhetsanläggning i Washington.

Men boken handlar om mycket mer än nycklarna. Förutom att skapa en spännande thriller vill jag visa hur sårbart vårt samhälle är och hur lätt det kan vara för någon med stor kunskap att förstöra. Jag berättar om hackerattacker på bilar och pacemakers men också om desinformation och påverkan på val och opinion.

Vill du veta mer om verkligheten och en av de riktiga nyckelbärarna rekommenderar jag den här videon:

Hur mycket av romanen är baserad på verkligheten? Skulle det gå att genomföra en liknande grej i verkligheten?
Det finns lättare och bättre sätt att angripa vår infrastruktur än att angripa sju nyckelbärare över hela världen. Dessutom är säkerhetsåtgärderna mycket mer omfattande än de som beskrivs i boken. Nyckelbärarna är i sig inte speciellt viktiga mer än för att ge trovärdighet till systemet. Däremot är övriga sårbarheter som beskrivs i boken reella och om någon bestämmer sig för att angripa Sverige via vår IT-infrastruktur är vi, och många andra länder, betydligt mer sårbara än de flesta tror. Sverige är väldigt digitaliserat vilket gör att vi är lite extra sårbara.

Varför ska man läsa din bok?
Jag har skrivit boken med tanke på att alla som gillar spänningsböcker ska tycka den är underhållande. En extra bonus är om jag kan få några fler nyfikna på cybersäkerhet. De som arbetar med IT och säkerhet brukar också tycka om den eftersom de känner igen sig i boken. Jag har lånat ganska friskt från verkligheten när det gäller personer, system och händelser.

Vilka slags böcker tycker du själv om att läsa?
Jag är allätare bara jag slipper krigsromantik men är lite extra förtjust i spänning, skräck och övernaturligt. Det handlar också lite om vilket humör jag är på. Är jag uppvilad och pigg kan en rysk klassiker sitta bra men är jag jättetrött efter en lång arbetsdag föredrar jag något mer spännande och lättare.

Ge oss ett boktips! Vilken bok skulle du rekommendera dina läsare att läsa?
Jag har inte läst så många böcker på sistone. Anledningen är att jag bara har någon timme på kvällen för mig själv och då har jag skrivit istället. Det har mest blivit att jag lyssnat på första kapitlet i en rad böcker på Storytel för att analysera hur och om vad andra författare skriver om. Därför vänder jag på frågan och hoppas på några bra tips i kommentarsfältet. Vilken är den bästa boken som publicerats det senaste året som jag bör sätta tänderna i efter en lång lästorka?

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

”Vi är betydligt mer sårbara än de flesta tror” – Åsa Schwarz om sin roman De sju nycklarna
Taggar:                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *