NÄR HUNDARNA KOMMER
Jessica Schiefauer
Bonnier Carlsen, 2015
ISBN: 9789163880353

Recensent: Andrea Zackrisson

Nar-hundarna-kommerJessica Schiefauer vann 2015 års Augustpris i kategorin årets svenska barn- och ungdomsbok för romanen När hundarna kommer. Jag var med vid prisutdelningen och hade inte läst boken, men under hennes tal gjorde hon ett så starkt intryck på mig att jag insåg att detta var en roman som jag bara måste läsa. Berättelsen är inspirerad av mordet på John Hron, som 1995 mördades av fyra nynazister i Kungälv. Schiefauer växte upp där och var själv tonåring när detta hände och berördes såklart av det.

Berättelsen är placerad i en vanlig svensk småstad. Våren är på ingång, men inte ens det varma vädret kan jaga bort småstadstristessen. Som många andra tonårstjejer skolkar Ester och hennes vän från skolan då och då. I skolan har hakkorsen blir alltmer vanliga böckernas pärmar, som går i arv mellan eleverna, men när de säger ifrån möts de av lärare som tänker på budgeten snarare än vad de nazistiska symbolerna egentligen är ett tecken på. De nynazistiska strömningarna blir allt mer synliga, men Ester är inte speciellt berörd: hon och Isak har funnit varandra. Det blir en härlig sommar tillsammans, de spenderar varenda minut de får över med varandra, men snart ser deras liv väldigt annorlunda ut. För en natt misshandlar Isaks anonyme lillebror Anton en människa till döds.

När hundarna kommer är en stark skildring om grupptryck och tonåringens behov av att känna tillhörighet. Anton är i boken en vanlig, snäll kille som av en ren slump kommer i kontakt med en några år äldre, aggressiv kille som ger honom uppmärksamhet och låter honom bli en del av gänget. Det sätter igång tankar och känslor hos Anton som han aldrig upplevt förut. Snart deltar han i aktiviteter som han egentligen tycker är obehagliga och fel. Det är ett otäckt porträtt av hur grupptryck kan få en ”bra kille” att mitt i en hemsk handling, som han egentligen inte vill delta i, känna lycka och gemenskap snarare än att säga ifrån.

Schiefauer fångar det psykologiska bakom grupptryck och nynazisternas förmåga att ”värva” yngre personer på ett mycket realistiskt sätt. Anton är en karaktär som man som läsare tycker om, han upplevs som sympatisk även när han misshandlar. Det beror på att författaren har lyckats beskriva de känslor han känner, det som för honom gör det värt att bete sig så avskyvärt, på ett sätt som gör det lätt att förstå och som känns äkta. På så sätt är När hundarna kommer en viktig bok som alla ungdomar, och deras föräldrar, måste läsa.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Verklighetsbaserad ungdomsroman om grupptryckets kraft
Taggar:                                                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *