DET ÄR JAG SOM ÄR LENNART
av Mats Edblad

Calidria förlag, 2016
ISBN: 9789163798412

Recensent: Marika Mandrean

det-ar-jag-som-ar-lennartÄldre medelålders män syns ofta i det offentliga rummet. Ibland är det bra och ibland ett irritationsmoment för övriga. Inom litteraturen var det dock ganska tyst om dem fram till ”hundraåringen” och den tjurige men ändå älskansvärde Ove dök upp. Nu är det dags för Lennart att göra entré.

När Det är jag som är Lennart av Mats Edblad börjar har vår huvudperson riktig otur. Som den hälso- och miljömedvetne medelålders man han är cyklar han till jobbet men får sladd på en isfläck. Han bryter armen och i det förvirrade tillstånd han är i på grund av smärtstillande och rädsla drömmer han så konstigt.

I drömmarnas värld får han banbrytande idéer och väl ute från sjukhuset igen tvekar han inte att kontakta politiker för att få deras stöd och se till att hans drömmar går i uppfyllelse. Nu är visserligen Lennarts idé ganska galen, men han är bra på powerpoints och att tala för sin sak. Lennart får politikerna med sig, hamnar i tidningarna och en buzz skapas över hela världen.

Plötsligt är den tillbakadragne Lennart mitt i händelsernas centrum och då blir det lätt att hemlivet får stå tillbaka. Kanske kan en resa till Thailand få det att gnistra till mellan honom och hustrun? Och kommer införandet av Lennarts briljanta idé klara en implementation i verkligheten eller sluta i katastrof?

Lennart är väsensskild från mig själv men alla vi som är ute i det svenska arbetslivet känner en Lennart. Igenkänningsfaktorn är därför hög och det går inte att låta bli att börja fundera över de ”Lennarts” som finns i ens egen omgivning.

Det är jag som är Lennart utspelas i nutid och blir en spegling över det som finns på tapeten på 2010-talet, där vi ska värna om världen vi förvaltar, leva hälsosamt, åka till Thailand och IT-infrastruktur och system ger möjlighet att ordna det mesta.

Boken är också en bra satir på just denna värld. Eftersom Lennarts morfindröm bygger på de trender som nu är politiskt korrekta lyckas Lennart få med sig människor med makt och skapa opinion kring den. Som läsare både ruskar jag leende på huvudet och bli lite skrämd vid tanken att det kanske är så här det går till.

Avslutningsvis finns ett par punkter som kan förbättras i Mats Edblads uppföljare. Det är jag som är Lennart hade mått bra av en hårdare redigering. Här finns scener som inte inte ger något för handlingen och som lämnar mig frågande till varför de är med. Jag kommer till slutsatsen att de var roliga att skriva, kanske pojkdrömmar som kan levas ut i fantasins värld. En ytterligare korrekturläsning hade också varit önskvärd.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Vem som helst kan bli en spin doctor
Taggar:                             

2 reaktion på “Vem som helst kan bli en spin doctor

 • 25/12/2016 kl. 10:55
  Permalänk

  Nu blev jag rejält nyfiken! Edblads bok hamnar på min läslista inför 2017. Tack för det! 🙂

  Svar
  • 30/12/2016 kl. 21:23
   Permalänk

   Vad roligt!

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *