I den lite äldre romanen Ficktjuven dyker Sarah Waters in i den viktorianska eran. Vi möter den fina familjen på lantgodset och småtjuvarna i Londons slum. Sarah Waters kännetecken finns med: den historiska perioden och den underliggande homosexuella kärleken.

Ficktjuven av Sarah Waters. Natur och kultur.

Bokens tema är dock människor som alla försöker lura varandra för att sko sig. Intrigen böljar fram och tillbaka och till slut är svårt att veta vem som har ”the upper hand”. Detta borde göra boken spännande men tyvärr lyfter den aldrig.

Komplotter och vänskapsband

I storstadens slum hittar vi föräldralösa Susan Trinder som tagits om hand av Mrs Sucksby. De bor i ett brokigt hem fullt av småtjuvar och barn som ingen vill ta hand om. En kväll kommer deras bekant Gentleman på besök. Han har en fantastisk plan som kommer att leda till så mycket mer pengar än vad de kan få ihop genom häleri och småstölder. Susan är en viktig del av hans plan.

På ett lantgods bor den unga arvtagerskan Maud och det är hennes pengar Gentleman är ute efter. Gentleman vill gifta sig med henne och därefter se till att hon anses galen och spärras in på dårhus. På det sättet får han hennes pengar utan att behöva ha med henne att göra. Han vill att Susan ska ta jobb som tjänare för Maud och genom deras dagliga kontakter kratta gången för Gentleman.

Mrs Sucksby tycker detta låter bra och Susan reser iväg från stadens stim till det stilla livet på landet. Hon klär Maud, följer henne när hon vill promenera, finns till hands vid alla tidpunkter. Vad de inte räknat med är att umgänget gör att Susan och Maud börjar bry sig om varandra. Komplotten börjar tynga på Susans samvete.

Samtidigt visar det sig att Maud har egna planer. Historien snurrar på snabbare och snabbare och ingen av de inblandade har rent mjöl i påsen.

Intresset svalnar en bit in i boken

Jag tyckte väldigt mycket om Waters spökhistoria Främlingen i huset, en gotisk roman som fick det att krypa i skinnet. Den var precis så som man önskar att en spökhistoria ska vara. Lite mindre begeistrad blev jag av Hyresgästerna. Och Ficktjuven, som börjar väldigt bra, förlorar jag intresset för när jag har trehundra sidor kvar.

Jag tycker om miljön och beskrivningen av den. Vi är slutet av 1800-talet och boken ger en god bild av kvinnors förutsättningar. Det visar sig att oavsett om en kvinna är fattig eller rik så är hon helt beroende av mäns goda vilja. Att själv styra över sitt liv är det inte tal om. Och står man plötsligt utan en mans beskydd blir en kvinna mäns villebråd.

Men när hela intrigen vänder ett par hundra sidor in i boken orkar jag inte längre bry mig om hur det går. Dessutom andas den homosexuella kärlekshistorien skam. Det är antagligen ett tecken på att Waters är en duktig författare eftersom hon får fram den atmosfären och eftersom det var så vid tiden när boken utspelas. Men det blir lite för mycket vätskor och svett och närgånget för min del.

Jag hoppas på en roman från Sarah Waters som kommer upp i samma klass och är lika spännande som Främlingen i huset.

Läs gärna våra recensioner av andra romaner av Sarah Waters

Marikas recensioner:

Andreas recensioner:

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Vem lurar vem? Ficktjuven
Taggar:                                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *