INGA GUDAR JÄMTE MIG
av Caroline Eriksson

Forum bokförlag, 2014
ISBN: 9789137141848

Recensent: Marika Mandrean

inga-gudar-jamte-migCaroline Eriksson är en mästare på att krypa under skinnet och beskriva mörkret inom de människor som gör andra illa. På att visa dessa människors väg från att göra det vardagligt goda till att göra andra ont. Och på att förklara hur de kan utvecklas i det hållet och hur lätt ett skeende eskalerar.

I Inga gudar jämte mig möter vi prästen Anders när han har fått sitt livs chans att visa vad han går för. Själve biskopen har sänt honom till den fattiga socknen Silbodal i Värmland för att göra något åt fattigdomen och fylleriet där. Anders är redo och tar sig an detta med mycket energi. Med sig har han två kvinnor, hustrun Charlotta och ogifta Johanna, kvinnan han i ungdomen älskade.

Men om fattigdom hade varit lätt att avhjälpa hade världen sett annorlunda ut idag, och alkohol var det lättaste sättet att få respit från hårt slit. Charlotta och Johanna ser med växande oro på hur Anders förändras. Han är tyst och aggressiv, tyngd av något.

Så en dag begär kronolänsmannen att en grav öppnas och att liket obduceras. Det är det tredje plötsliga och oförklarliga dödsfallet på en kort tid. Något står inte rätt till i socknen. Ett skrämmande scenario rullas upp för sockenbornas ögon och frågan är om de kommer att kunna lita på någon igen.

Precis som hennes tidigare roman Djävulen hjälpte mig, bygger Inga gudar jämte mig på ett verkligt rättsfall. Eriksson lyckas fullt ut beskriva miljön, mänskligt psyke och dessutom bygga upp en stämning av skräck och mörker. Jag kan inte nog starkt rekommendera dessa böcker.

Andrea har tidigare recenserat Inga gudar jämte mig.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Vem kan man tro på?
Taggar:                                                         

3 reaktion på “Vem kan man tro på?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *