VASADÖTTRARNA
Karin Tegenborg Falkdalen
Historiska Media, 2010
ISBN: 978-91-85873-87-6

Recensent: Marika Mandrean

VasadottrarnaVi känner till landsfadern Gustav Vasas kungliga söner; Erik XIV som gifte sig med Karin Månsdotter och slutade sitt liv sinnessjuk, inspärrad och slutligen mördad med arsenik, Johan III som skapade stridigheter genom sitt närmande till katolicismen och Karl IX som satte igång ett inbördeskrig för att ta makten från brorsonen Sigismund.

Men vad vet vi om Gustav Vasas döttrar, systrarna till dessa kungar? Kanske har vi något vagt minne av att ha hört om en Cecilia som ställde till med en skandal. Men vad mer?

I den medryckande och lättlästa faktaboken Vasadöttrarna ser Karin Tegenborg Falkdalen till att råda bot på vår okunskap. Själv blev jag mycket förvånad när jag insåg att det fanns fem systrar! Förutom Cecilia, som jag kände till, var det även Katarina, Anna, Sofia och Elisabet.

I Vasadöttrarna tecknas ett porträtt av hur deras vardag såg ut men det jag finner intressantast är att de så tydligt hade en politisk uppgift i svenska kungahusets tjänst. Visst skulle de giftas bort med utländska furstehus för att skapa allianser åt den svenska kungen, men de skulle även se till att alltid verka för Sveriges bästa.

De giftes alltså bort, skickades utomlands för att leva med sina högättade män och där skulle de knyta kontakter, medla mellan utländska intressen och de svenska och förmedla nyheter till Sverige. De var med andra ord diplomater och viktiga för Sverige trots att de inte längre levde i den svenska kungliga sfären.

Med en familj som denna, med tre bröder som internt kämpade om den svenska tronen, är systrarna också i högsta grad en del av maktkampen. I olika situationer ställer de sig på olika bröders sida. Och i de svårigheter systrarna möter i sina nya hemländer är bröderna i hög grad delaktig för att hjälpa till.

Jag upptäcker att jag under läsningen emellanåt undrar om syskonen fanns där för varandra för att de är syskon som bryr sig om varandra, eller om det hela ytterst handlade om maktkamper inom Sverige och med utlandet. Kanske är relationen mellan Vasasyskonen den av en helt vanlig familj men med en twist av politiska intriger?

Karin Tegenborg Falkdalens bok ger mig en bättre förståelse för Vasatidens historia och ger välförtjänt uppmärksamhet till kvinnorna som historieskrivningen glömt, men som i hög grad var med och formade tiden. Och seriöst, här finns tillräckligt med skandaler, intriger och starka personligheter för att skapa en TV-serie! Författaren har precis kommit ut med en ny bok, Vasadrottningen, om syskonens styvmamma och jag ser fram emot att läsa den.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Vasadöttrarna – i skuggan av sina kungliga bröder

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *