ONDSKAN ÄR EN BLOND POJKE
Fredrik Hardenborg
Kalla kulor förlag, 2015
ISBN: 9789187049804

Recensent: Andrea Zackrisson

Ondskan_ar_en_blond_pojkeHur långt kan en människa gå, om hon ständigt utsätts för påtryckningar, hot och våld? Varifrån kommer egentligen ondska? Isse och Adde bor i samma samhälle och går i samma skola, men det är i stort sett allt de har gemensamt. De har hamnat på två olika sidor om varandra: de är mobbaren och den mobbade. Så har det varit länge och hur det började vet ingen. Kanske beror det på att Isse har en halvkriminell pappa och en alkoholiserad mamma. Eller så beror det på olyckan som Addes pappa var med om. Hur som helst så är det så det är och det verkar skolan och samhället acceptera. Situationen dem emellan förvärras och intensifieras och snart har den nått kokpunkten. Och då är det för sent att göra något.

Detta är en sån där bok där jag redan från början vet att allt kommer att gå åt helvete. Det är i och för sig ingen hemlighet, det gör författaren klart för mig tidigt i romanen. Men en känsla av olust följer mig genom hela läsningen. Det är skrämmande roman på många sätt, framförallt eftersom den ligger så nära sanningen. Mobbarens bakgrund, den mobbades situation och vuxenvärldens passivitet – jag känner igen mig från min egen tid i högstadiet då vi i min klass hade en liknande situation och där skolan valde att låta det fortgå, låta mobbaren hålla på. Jag kan än idag komma ihåg frustrationen jag kände när vår lärare i slutet av nian förklarade varför mobbaren betedde sig som han gjorde. Det han upplevt var något som inget barn ska behöva vara med om, men det gjorde inte det han utsatt en hel klass för i tre år ok. Att lärarna valt att låta det pågå, på grund av att det ”var synd” om mobbaren gjorde mig otroligt arg och besviken. Och då var jag inte en av dem som var utsatt för mobbningen.

Så vad kan en ung människa göra för att rädda sig själv, när vuxenvärlden inte erbjuder något stöd? Hur kan hon få slut på terrorn? Det är det som Ondskan är en blond pojke handlar om. Tyvärr slutar den här romanen med död, men inte med självmord som kanske är vanligast i verkliga livet. Jag hoppas att föräldrar och lärare läser den här boken och får en tankeställare. För att låta mobbning pågå utan att ta reda på varför det pågår är aldrig ok, varken mot den mobbade eller den som mobbar.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Varifrån kommer ondska?
Taggar:                                     

En reaktion på “Varifrån kommer ondska?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *