MAZE RUNNER – I DÖDENS LABYRINT
James Dashner
Bokförlaget Semic, 2014
ISBN: 9789155260576

Recensent: Andrea Zackrisson

Maze_runner_I_dodens_labyrint

När Thomas vaknar upp i en hiss minns han ingenting mer än sitt namn. Hissdörrarna öppnas och han av en stor grupp tonårskillar som liksom han själv har fått sina minnen raderade. De är inlåsta i ett stort utrymme som omges av labyrint av höga stenmurar. Redan dagen efter Thomas entré dyker Teresa upp. Hon är den första tjejen någonsin som skickats dit och hon anländer med ett meddelande till killarna – allt kommer att ändras. Det verkar också som om hon och Thomas känner varandra sedan tidigare. Ungdomarna försöker hitta en väg ut ur labyrinten, och nu har det blivit bråttom. Men vill de verkligen komma ur labyrinten, vad väntar egentligen på dem där?

Maze runner – I dödens labyrint är en klassisk ungdomsaction som bjuder på en spännande berättelse och häftiga miljöer i en riktig Hungerspelsanda. En hjälte slängs in i ett spel han inte har valt att vara med i, förändrar förutsättningarna och ställer allt på ända. Det som skiljer Hungerspelen från Maze runner är att Hungerspelen har ett bättre språk och ett tydligare budskap. Sedan tycker jag att det är ett plus att Hungerspelen har mer än en kvinnlig karaktär.

Jag läste på Fiktiviteters blogg att hon reagerade på varför ingen ställde frågan ”varför är vi bara killar här”? Jag tycker också att det är konstigt att författaren har gjort ett sådant val, utan att ge en tydlig förklaring. Daschner slänger in en kvinnlig karaktär, som förvisso är av betydelse för handlingen men som i stort sett inte får något utrymme i berättelsen förutom när killarna pratar om henne. Det känns som om Maze runner framförallt är inriktad på en manlig målgrupp.

Språket och handlingen är simpelt, karaktärerna något stereotypa. Det är hela tiden lätt att lista ut vilka vägar handlingen kommer att ta och hur det kommer att sluta. Miljöerna är fantasirika och jag gillar idén som berättelse bygger på. Romanen känns inte alls nyskapande, den är en blandning av Hungerspelen och Flugornas herre, men det går inte att komma ifrån att som underhållning är det en bra ungdomsbok.

Nu hoppas jag bara att manusförfattarna till filmen med samma namn har lite mer förstånd att ge den enda kvinnliga karaktären lite mer utrymme och något vettigt att säga.

Andrea

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Varför bara killar?

En reaktion på “Varför bara killar?

  • 26/08/2014 kl. 20:47
    Permalänk

    Skall snart läsa denna bok. Ser fram emot det!!

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *