Hösten 2016 besökte jag och en vän Auschwitz. Det är en upplevelse som jag aldrig kommer att glömma.

När vi gick där, en grå och blöt oktoberdag, såg håret som rakats av tusentals människors huvuden och märkena efter människors naglar på väggen i en gaskammare, fick höra om vad människor varit med om, övermannades jag av en känsla av overklighet. Det kändes som om jag gick runt på en filminspelning. Platsen hade jag sett flera gånger på tv och i film, berättelserna var så sjuka att de inte gick att ta in. En del av mig vill inte tro att människor kan vara så onda mot varandra, göra varandra så illa. Men Auschwitz, och de andra koncentrations- och dödsläger som finns kvar, vittnar om att det har hänt.

Nu när de flesta av de som överlevde nazisternas koncentrations- och dödsläger har gått bort och ju längre bort i tiden vi kommer från 1940-talet, desto viktigare är det att vi fortsätter läsa om det som hände då. Vi får inte glömma. Framförallt inte då högerextremismen ökar runt om i världen.

I vår ges flera böcker som har med andra världskriget och framförallt Förintelsen att göra. Jag vill tipsa lite extra om tre av dem.

Vägen till Nürnberg. En berättelse om familjehemligheter, folkmord och rättvisa av Philippe Sands
När juristen Philippe Sands får en inbjudan att föreläsa i Lviv i Ukraina öppnas en okänd dörr till hans familjs historia. Med utgångspunkt i morfaderns flykt undan nazisterna inleds en andlös resa som tar läsaren från det forna Lemberg till rättegångens Nürnberg. Prisbelönta Vägen till Nürnberg är en berättelse om folkmord, familjehemligheter och drömmen om rättvisa.

Och du kom inte tillbaka av Marceline Loridan-Ivens
Räknas till de främsta inom genren vittneslitteratur. 1943, när hon var femton år, greps hon och hennes far (modern och syskonen lyckades gömma sig) av fransk milis och via tre franska läger hamnade de till slut i Polen: fadern i Auschwitz, hon i Birkenau. Han lyckades smuggla till henne ett brev, en tomat och en lök. Sedan skildes de åt, och han försvann för alltid. När Marceline återvände till Frankrike, var hon både en främling i sitt eget land – som fortfarande på många sätt levde kvar i krigets antisemitism – och i sin egen familj. Hon hade ingen att dela sina fasansfulla minnen med. Långt senare blev det den här berättelsen, som kan läsas som ett långt brev ställt till fadern, ”du” som aldrig kom tillbaka.

Vi kommer snart hem igen av Jessica Bad Bonde och Peter Bergtin
I serieform gestaltas sex människors vittnesmål om Förintelsen. Några av dem som var barn då lever ännu och kan berätta om hur det var. Vad som hände dem och deras familjer. Vad de kände. Hur de överlevde. Vad de förlorade. De berättar om undernäring, missad skolgång, familjer som slits isär och första mötet med Sverige och hur man fortsätter leva, trots allt.

Det finns massor med bra litteratur på samma tema. Under taggarna Förintelsen och Andra världskriget hittar du våra recensioner av böcker som handlar om det.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Vårens böcker om andra världskriget och förintelsen
Taggar:                                                                                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *