BRITT-MARIE VAR HÄR
Fredrik Backman
Pocketförlaget, 2015
ISBN: 978-91-7579-066-4

Recensent: Marika Mandrean

BrittMarie-var-harBritt-Marie är ingen gnällkärring. Och hon är inte passivt aggressiv. Hon kommer bara med hjälpsamma kommentarer. Inte kan hon hjälpa att folk tar dem på fel sätt! Britt-Marie har tillbringat livet som hemmafru, alltid redo att ordna en representativ måltid om maken Kent skulle ta med sina tyska affärskontakter hem på middag.

Men en vacker dag inser Britt-Marie att hon behöver en nystart. Hon får jobb som vaktmästare i det avfolkade samhället Borg och trots att hon inte alls vill det dras hon in i gemenskapen. På något sätt blir hon till och med tränare för fotbollslaget, trots att hon inget kan om fotboll och inte blivit tillfrågad.

Men är Britt-Marie redo att lämna sitt gamla liv bakom sig? Vill hon engagera sig i folks liv istället för att se till att fönstren är nyputsade?

Fredrik Backman har gjort sig en karriär på att skriva berättelser om stereotyper, människor vars drag vi stöter på i verkligheten, och som han sedan skruvar upp till en ny nivå. Sedan sätter Backman in karaktärerna i sitt sammanhang och berättar för oss läsare vad som gjorde att de blev som de blev. Avslutningsvis låter han omvärlden börja se huvudpersonens goda sidor och dra ut dem från sina begränsade liv för att bli en del av en gemenskap. Och därmed tappa en del av de stereotypa drag som från början gjorde karaktären otrevlig.

Detta gjorde Backman först i En man som heter Ove och nu i Britt-Marie var här. Ja, det är ett koncept han hittat och än så länge lyckas han. Jag tyckte bra om båda böckerna. De är både roliga och insiktsfulla. Samtidigt hoppas jag att Backman i nästa bok går utanför sin komfortzon så att det inte bara blir en upprepning, grundad på tidigare försäljningssuccéer. Det vore väldig synd eftersom han har gott öga för speciella karaktärer och har mycket klokskap att dela med sig av.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Värdet av välorganiserade besticklådor och fotbollslag
Taggar:                                     

2 reaktion på “Värdet av välorganiserade besticklådor och fotbollslag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *