En ny tid av Ida Jessen är en roman om ett helt vanligt liv. Men prosan är skriven på ett sådant sätt att jag inte kan lägga boken ifrån mig. Jessens sätt att förmedla känslor imponerar.

En ny tid av Ida Jessen. Historiska media, 2018.

Året är 1904 och Lilly har precis blivit klar med sin utbildning som folkskolelärarinna. Hon ger sig iväg till en ny stad där hon fått anställning och hon börjar skriva dagbok.

Men det blir bara ett par meningar i dagboken, sedan tar livet över. Många år senare när hennes man ligger för döden på sjukhuset hittar hon den i en låda och tar vid i sitt skrivande.

Medan Lillys liv som plikttrogen hustru tar slut och ett nytt liv som änka tar vid, blir dagboken hennes sätt att bearbeta det liv hon levt. Men den blir också en hjälp att söka en ny väg för nästa fas i livet.

Om en vanlig kvinnas helt vanliga liv – det bästa jag läst på månader

Jag är glad att jag snubblade över En ny tid. Det här är en bok som fångar in mig. Inte genom spektakulära händelser eller nervkittlande spänning. För det har ingen plats i den här boken. Vi följer en helt vanlig kvinnas helt vanliga liv. Och då är det inte världsomvälvande händelser som är i fokus.

Men varje liv innehåller personliga omvälvningar och alla känslor på skalan. Jessen lyckas förmedla hopp, glädje, sorg och ilska i denna människas liv. Och hon gör det på ett eftertänksamt sätt.

Detta gör att En ny tid hamnar högst på listan bland de böcker jag läst de senaste månaderna. Missa den inte!

Fotnot: Jessen har även skrivit en bok ur Lillys makes perspektiv. Dess danska titel är Doktor Bagges anagrammer.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Vardag som förtrollar
Taggar:                                                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *