Min bästa väns fru av Peo Bengtsson. Lavender Lit, 2017.

På förlagets hemsida beskrivs Peo Bengtsson som en författare vars huvudpersoner ”både behöver en klapp på axeln och en spark i röven”. Det är definitivt sant i Bengtssons nya roman Min bästa väns fru.

Svante och hans familj ska traditionsenligt tillbringa en sommarvecka på bäste vännen Hennings sommarställe. Svante ser fram emot det, han har kört fast i sitt romanskrivande och behöver bolla med Henning vars åsikter och stöd han förlitar sig på.

Den här sommarveckan blir dock inte som någon annan. Medan Svantes barn springer omkring och får uppleva ”en äkta svensk sommar” långt ifrån asfaltsdjungeln blir förhållandet mellan de fyra vuxna allt spändare.

På sommarstället finns också Hennings fru Karen som har en stark dragningskraft på Svante. Och nu vill Henning och Karen vill ha Svantes och hans frus hjälp med något mycket delikat.

Jag har tidigare läst Bengtssons debut Mannen utan ryggrad vilken jag gav goda recensioner. Tyvärr finner jag temat i Min bästa väns fru ointressant vilket gör att historien inte griper tag i mig.

Boken är en samtidsroman som refererar till en livsstil många idag har; fynd på loppisar, miljötänk, god mat, gott vin, en längtan efter en egen stil. Till och med bokens omslag ger en hipsterkänsla.

Men det är relationerna som står i fokus. Svante vill vara en bra pappa, god make, pålitlig bästa vän. Intentionerna är alltså goda, men han lyckas inte alltid. Då kastar Peo Bengtsson in olycksfall av olika slag i handlingen för att Svante ska få sig en tankeställare och komma på rätt väg igen. Tekniken känns alltför uttänkt för att beröra.

Sammantaget kan jag konstatera att detta inte är en roman för mig men att det finns en målgrupp därute, bland dem som kan identifiera sig med livsstilen.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Vänskap på prov
Taggar:                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *