KALMARS JÄGARINNOR
Tove Folkesson
Weyler förlag, 2014
ISBN: 9789187347245

Recensent: Marika Mandrean

Kalmars_jagarinnorNär tjejerna går på stan bildar de en pil. V-formationen får andra att vika undan, och det är ju precis som det ska vara för här kommer Kalmars jägarinnor!

Det är sent 90-tal och vännerna Sudden, Jenna, Linden, Jossan och … Eva Zackrisson är ett hårt sammansvetsat gäng. De kan varandras hemligheter, litar inte på några andra och strävar konstant efter att maxa livet. Fyllorna leder till fyllecell eller medvetslöshet, festivalerna till en jakt efter bästa upplevelsen och de känner sig som världens medelpunkt när de dansar loss till Barbie Girl på tonårsdiscot.

Kalmars jägarinnor har bara varandra, att bli som handbollstjejerna är fasan. Men hur säkra kan de vara på att de inte kommer att svika varandra?

Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson beskriver så bra hur man tänker och vad som är viktigt i livet under den avgörande tonårstiden att det känns som att jag själv flyttas tillbaka i tiden. Trots att så många år har gått blir känslorna jag hade då och den stora önskan bort, till något mer, större och viktigare än småstadslivet, åter verkligt för mig.

Under den tiden är vänner så otroligt viktigt. Familjen, som tidigare varit medelpunkten och som senare blir det igen, hamnar i periferin. Varje tonåring hoppas att föräldrarna ska hålla låg profil och inte störa det stora som händer: Äventyren med Vännerna. För visst är allt skrivet med stora bokstäver då, man ska inte bli som dem utan bryta sig loss. Ibland känns till och med Världen som en alltför liten scen i dramat om det egna livet.

Jag kommer att tänka på tjejgänget jag hörde till. Några av dem är än idag mina allra bästa vänner, några har jag inte haft kontakt med sedan det begav sig. Men under några år var även de mittpunkten i mitt liv. På gott och ont.

Kalmars jägarinnor är en bok för dem i yngre tonåren som ännu inte nått till dessa avgörande år, för dem som är mitt uppe i det, och för dem som lämnat denna tid bakom sig. Så bra är Tove Folkesson på att fånga tiden mellan barndom och vuxenliv. Faktiskt är det den bästa skildring jag läst om denna speciella period.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Vänskap, gemenskap och svek
Taggar:                                                 

2 reaktion på “Vänskap, gemenskap och svek

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *