Stalpi är uppföljaren till Stefan Spjuts succé Stallo. Böckerna är baserad på folktro, övernaturliga väsen och samiska sagor och sägner.

Stalpi av Stefan Spjut. Albert Bonniers förlag,

En varg har fångats i, men under transporten söderut händer något och ekipaget når aldrig fram. För männen som varit i kontakt med vargen slutar det illa. Anders genomgår en personlighetsförändring som skrämmer bort hans familj och en dag ligger en främmande kvinna i hans säng. Hon talar om en by i norra Lappland som blivit ödelagd av en självmordsvåg. Nu har andra flyttat in och dit vill hon att de ska bege sig.

Under tonåren var Susso och Diana bästa vänner, men de gled isär. Diana flyttade till kusten och blev läkare, Susso stannade kvar och blev ingenting men livnärde sitt intresse för troll. När Diana far hem till sin gamla vän som isolerat sig utanför Vittangi anar hon inte att hon ger sig in i något som hon aldrig kan ta sig ur och som kommer att få förödande konsekvenser för dem hon älskar. Även Gudruns, Sussos mamma, liv vänds upp och ner när barnarövaren Lennart Brösth rymmer från psyket. Hon var en gång i tiden med och förintade hans sekt, och hon tror att han är ute efter hämnd.

Inte lika stark som Spjuts första bok

Stalpi, som är ett av de samiska språkens många ord för varg, är inte lika stark som Spjuts första bok Stallo. Stallo gillade jag skarpt men jag tyckte att den var alldeles för lång. ”Minst 200 sidor för lång” skrev jag i min recension och i Stalpi tappar jag intresset tidigare än så.

Stallo beskrev jag som välskriven och välkomponerad, och jag uppskattade de många och varierande karaktärerna. Det uppskattar jag även i Stalpi, precis som jag gillar storyn och flirten med det övernaturliga och den lappländska folktron. Men berättelsen blir för utdragen och långrandig, jag har svårt att hålla intresset vid liv genom hela boken.

Jag tycker att Stefan Spjut är en skicklig författare med talang både för språket och personskildringar. Men hans romaner hade mått bra av att reduceras ned något. Det skulle göra dem ännu mer spännande.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Välskrivet med samiska sägner som inspiration (men för långt)

En reaktion på “Välskrivet med samiska sägner som inspiration (men för långt)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *