Jag älskar historiska romaner och såg fram emot att läsa Min mammas hemlighet, som precis getts ut på svenska. Men mina höga förväntningar krossades av känslan av att ”jag har läst det här förut”.

Min mammas hemlighet av Nikola Scott. Historiska media, 2017.

Sommaren 1958 spenderar Elizabeth i det lantliga Sussex. Hemma i London ligger hennes mamma sjuk och Elizabeth vill egentligen inte lämna henne. Men till sin förvåning trivs hon bra på landet. Det blir en sommar hon aldrig kommer glömma, av flera anledningar.

Nästan 40 år senare, bara något år efter att Elizabeth gått bort, dyker en främmande kvinna upp hos Addie, Elizabeths dotter. Hon hävdar att de båda är systrar, att Elizabeth lämnade bort henne när hon var nyfödd. Addie tror henne inte, men inser snart att kvinnans berättelse stämmer, de båda kvinnorna är tvillingar, och att hennes föräldrar har ljugit för henne större delen av livet.

Addie och hennes nyfunna syster börjar söka bakåt i tiden, till sommaren 1958 i Sussex, för att ta reda på vad som egentligen hände och varför en av dem lämnades bort.

Har jag redan läst den här?

Min mammas hemlighet är förutsägbar. Det var faktiskt det som lockade mig innan jag började läsa, det är avkopplande att läsa en välskriven roman som bjuder på lite spänning i form av hemligheter som avslöjas samtidigt som jag vet hur romanen kommer fortskrida och att den kommer sluta lyckligt.

Detta är dessutom en bok som har allt jag önskar mig av en historisk roman. Den är välskriven, hoppar mellan tidsperioder och har välskrivna karaktärer, men känslan av att ”jag har läst det här förut” är för stark. Det finns inget originellt och nytt i boken, och jag kände mig faktiskt lite uttråkad när jag läste den.

Jag hoppas att den här känslan bara har med den här boken att göra, och inte att min kärlek för historiska romaner håller på att slockna.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Välskriven, men utan något nytt
Taggar:                                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *