2015 kom tusentals människor till Sverige. De flydde kriget i Syrien, oroligheter i Irak och Afghanistan. I Sverige kallade vi det för ”flyktingkrisen”. Vi såg bara antalet flyktingar som vällde in i Europa. Vi såg inte individen, som varit tvungen att lämna sitt hem och riskera livet för att hitta en trygg plats där hon kan leva ett vettigt liv. Men det är till just henne som Navid Modiri vänder sig i Hej syster.

”Hej syster. Vad fint att se dig. Välkommen till Sverige.”

I januari 2016 skrev Navid Modiri ett Facebook-inlägg som snart hade delats tiotusentals gånger. Det var ett välkomstbrev till alla de människor som tvingats på flykt och kommit som nyanlända till Sverige. Brevet riktade sig till en flyktingkvinna han träffade på Centralstationen i Malmö, som han kände ett släktskap med. En kvinna som han insåg skulle ha kunnat vara hans syster.

Facebook-inlägget blev en bok i samma anda. Med utgångspunkt i sitt eget liv, sin egen erfarenhet av att komma som flykting till Sverige, berättar han om Sverige idag. Om integration, flykt och utanförskap. Om hur det är svårt att anpassa sig till livet i ett nytt land, samtidigt som man blir en främling i sitt hemland.

Ärligt, upprivande, vackert

Jag var helt blown away av första halvan av Navid Modiris Hej syster. Det är fint, ärligt och upprivande om att vara flykting, svensk, Navid Modiri och människa. För en person med svenskt ursprung är det stor igenkänningsfaktor i det Sverige som beskrivs, samtidigt som det ger många många aha-upplevelser när det kommer till att börja om i ett nytt land. Boken är en ögonöppnare för mig på många sätt. Jag känner många invandrare, flera flyktingar, men inte tillräckligt väl för att bli så här privat och öppenhjärtligt om livet som flykting i ett nytt hemland, som Modiri är i Hej syster.

Jag var rörd genom nästan hela uppläsningen, som är vackert gjord av Modiri själv. Modiris text uppläst med hans göteborgska dialekt blir en jättefin upplevelse. Det blir personligt, samtidigt som Modiri adderar till uppläsningen då hans ton och hans berättelser blir mer och mer frustrerat ju längre in i boken jag kommer.

På vår Instagram beskrev jag Modiri som ett ”geni” när jag precis hade lyssnat färdigt på boken. Han har ett sätt med ord och berättelse som är ovanligt.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Välkommen till Sverige
Taggar:                                                                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *