LILA
Marilynne Robinson
Weyler förlag, 2015
ISBN: 9789176810088
(Lila, 2014)

Recensent: Marika Mandrean

LilaTrots att den amerikanska författaren Marilynne Robinson bara har kommit ut med fyra romaner räknas hon till en av vår tids stora författare. Hon har vunnit Pulitzerpriset och har fått prestigefulla National Humanities Medal för sin gärning.

Under hösten ger Weyler Förlag ut två av hennes böcker. Eftersom Marilynne Robinson var ett helt okänt namn för mig blev jag nyfiken och bestämde mig för att läsa hennes roman Lila.

Lila är en liten vanskött flicka i 40-talets USA när Doll helt sonika plockar upp henne från hemmets farstubro och tar henne med sig. Doll räddar livet på Lila, ser till att hon blir ren och får näring. Men även om Doll på detta vis räddar henne, så utsätter hon henne för en annan slags otrygghet. Doll har inget hem, hon lever ett kringvandrande liv och tar tillfälliga jobb där hon kan för att överleva. Bandet mellan dem blir starkt, men de har bara varandra och utan Doll är flickan Lila hjälplös.

Många år senare när Lila är vuxen kommer hon på sina vandringar till den idylliska småstaden Gilead. För att få lite vila och skydd för regnet går hon in i kyrkan och sätter sig. Där möter hon prästen John Ames, en man som är mycket äldre än vad hon är. Trots att de två är varandras motsatser växer kärleken fram. Men vågar de lita på varandra?

Romanen Lila ger ett eftertänksamt intryck. Den har en långsam takt och historien avslöjas allt eftersom.

Jag ser två huvudspår i boken. Den första är dess filosofiska inriktning. Efter det liv hon levt är Lila full av frågor. Hon är mycket skeptisk mot religion men försöker utröna vad meningen med allt egentligen är. Hon går rakt på de tunga frågorna och prästen John Ames blir lite generat svarslös. Det jag uppskattar med deras förhållande är att ingen av dem, och därigenom inte författaren, försöker övertyga den andre om att de själva har rätt.

Bokens andra huvudspår är frågan om man kan lita på att lyckan, när man till slut lyckas hitta den, kommer att stanna kvar. Eller för att vara mer exakt, kan man lita på att andra människor vill ens bästa?

Förutom dessa frågor ger Lila en röst åt de människor som står utanför samhället och ger en fantastisk tidsbild av 40-talets USA.

Som slutsats så lönade sig min nyfikenhet och jag ser fram emot Gilead som utkommer i november.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Vågar man lita på lyckan?
Taggar:                                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *