UNG I GHETTOT
David Safier
Bazar förlag, 2015
ISBN: 9789170284281
(28 Tage lang, 2014)

Recensent: Andrea Zackrisson

Ung-i-ghettot16-åriga Mira smugglar mat för att hon och hennes familj ska överleva ghettot i Warszawa. När hon får veta att ghettots alla invånare ska skickas till koncentrationslägren för utrotning ansluter hon sig till motståndsrörelsen. Tillsammans lyckas de stå emot SS-styrkorna längre än förväntat. I 28 dagar står de upp mot nazisterna, då Mira och hennes vänner kämpar för sin egen och för judarnas överlevnad.

Vad vill du vara för en slags människa? Det är den centrala frågan i David Safiers roman Ung i ghettot. Det är en roman som utspelar sig i andra världskrigets Warszawaghetto, där judarna kämpar för att överleva. Huvudpersonen Mira ställs ständigt inför svåra val, livsavgörande val. Hur långt är du villig att gå för att säkra din egen överlevnad? Så långt som att död en annan människa? Det är inte små frågor som Safier behandlar i sin roman.

Samtidigt är den här berättelsen en skildring av livet i Warszawas judeghetto och utrotningen av Polens judar. Idag känns det viktigare än någonsin att komma ihåg hur långt det kan gå, när en viss grupp människor väljer att avhumanisera en annan grupp människor. Och bestämmer sig för att de har rätten att bestämma sig för hur den andra gruppens framtid ska se ut.

Ung i ghettot är en skönlitterär skildring av verkliga händelser. Karaktärerna är påhittade, men allt de är med om, alla situationer i berättelsen, är sådant som verkliga människor har varit med om. Det gör att romanen både är en välskriven spänningsroman med mycket fart, samtidigt som läsaren verkligen får en inblick i vad som hände med judarna under andra världskriget. På så sätt är detta en perfekt bok för ungdomar att läsa.

Om du vill läsa en verklig skildring av Warszawaghettot och judarnas situation under andra världskriget rekommenderar jag Ninas resa av Lena Einhorn.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Vad vill du vara för en slags människa?
Taggar:                                                             

En reaktion på “Vad vill du vara för en slags människa?

  • 05/11/2015 kl. 12:23
    Permalänk

    Den här boken skall jag försöka läsa under den närmaste månaden. Tycker att den verkar intressant.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *