En del böcker griper verkligen tag på djupet, och Slutet visade sig vara en sådan bok för mig. Som mamma till en ettåring berör allt som handlar om död och ett oåterkalleligt slut mig extra mycket just nu. Dessutom väcker jordens undergång många frågeställningar och ger utrymme att utforska hur vi människor skulle agera i en sådan situation. Mats Strandberg har gjort ett jättebra jobb när det gäller de frågorna i sin senaste bok Slutet.

Det är sommar, till och med en fin sådan med svenska mått mätt, och Simons liv går ut på att festa med sina vänner och att längta efter sin exfl

Slutet av Mats Strandberg. Rabén & Sjögren, 2018.

ickvän. Hans liv hade varit ett rätt normalt tonårsliv om det inte hade för det faktum att han vet att han kommer att dö om en månad. Det är då den stora kometen kommer träffa Jorden och utplåna allt liv. Det här är alltså hans sista sommar någonsin, och han vill festa sig igenom den tillsammans med sina vänner.

Men hans sommar kommer ta en oväntad vändning. En tragedi binder honom samman med Lucinda, en jämnårig tjej som har utmärkt sig genom att vara dödsjuk i cancer men som nu bara är en av de miljarder människor som ska dö inom en snar framtid. Tillsammans försöker de hitta svar på vad som har hänt en person de båda har en nära relation till, och det växer snart till en besatthet. I en värld där alla ska dö, vad har då ett enstaka liv för värde? Och hur hanterar man kunskapen om att veta exakt vilket klockslag du ska dö?

Spännande ämne och en berättarteknik som utmanar fördomar

Som mamma till en ettåring går jag fortfarande igång på nyhetsinslag och berättelser som handlar om småbarn som far illa eller dör. Därför berör Slutet mig extra mycket. Många av karaktärerna i boken måste leva med kunskapen om att inte bara de själva utan även deras barn kommer att dö inom en nära framtid. Jag vet inte hur jag själv skulle kunna bära på en sådan kunskap.

Strandberg målar upp en mänsklighet som helt plötsligt har gått från att förstöra sig själv till att ha näst intill noll påverkan på klimatet. När man står inför döden är det inte prylar och resor till exotiska platser som spelar någon roll – man vill spendera sin sista tid tillsammans med människor som står en nära. I Mats Strandbergs Sverige ha konsumtionen i stort sett upphört, likaså produktionen av det mesta. Istället får religion en större betydelse och människor med små kontaktnät letar desperat efter personer de kan spendera sin sista tid i livet med.

Mats Strandberg har valt att centrera berättelsen kring en mordgåta. Mitt första intryck var att det var onödigt, det finns så mycket annat intressant i den här idén som skulle kunnat få mer fokus, men resultatet är en spännande berättelse med bra flyt.

Jag gillar också hur Strandberg utmanar mina fördomar när det gäller sexualitet, hudfärg och kulturell bakgrund. När jag läser Slutet och helt plötsligt måste ändra den bild jag skapat av karaktärerna inser jag i hur stor utsträckning jag utgår från det etniska svenska när jag läser böcker som utspelar sig i Sverige.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Vad spelar egentligen roll när ditt liv snart är över? Slutet ​
Taggar:                                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *