RECEPT FÖR MARTYRER
av Patrik Godin

Albert Bonniers förlag, 2016
ISBN: 9789100156589

Recensent: Marika Mandrean

Recept-for-martyrerTre separata historier, till en början utan sammanhang, som vävs ihop och får läsaren att ställa sig frågan ”Vad är det egentligen som händer?”. Det är utgångspunkten i Recept för martyrer av Patrik Godin.

I ett samhälle vid Öresund blossar en konflikt upp. En politiker vill bygga en förstklassig brygga vid stranden vilken ska bli en samlingsplats för invånarna. Men ett äldre par som bor precis vid byggplatsen motsätter sig idén och konflikten är ett faktum.

Det är andra världskriget och två svenska ynglingar har fått nog av Sveriges, i deras ögon menlösa, politiska linje. De ger sig av till SS-kontoret i Oslo för att ta värvning och befinner sig snart i Ukraina. Det ärofulla kriget visar sig dock vara en enda räcka av grymheter med avsaknad av respekt för människor.

Den kriminelle tonårskillen och hans styvpappa, ”Farsan” har fått ett Uppdrag. De ska bevaka en person, se till att denne inte kommer till skada. Eller är det snarare så att de själva ska ta honom av daga?

Allt eftersom historierna i Recept för martyrer framskrider låter Patrik Godin läsaren förstå hur de hänger ihop, sambandet som finns mellan dem.

När jag lägger ifrån mig den här boken behöver jag fundera över det jag tagit in. Det här är inte en bok som skriver läsaren på näsan vad som sker och varför. Inte nog med det, berättelsen är så gåtfullt skriven att jag, trots är vi är mitt i ett skeende, inte kan förstå varför huvudpersonen reagerar som den gör, säger det den säger eller drar de slutsatser den gör. Det är en av bokens svagheter.

Den andra svagheten är att den inte skapar ett band till läsaren vilket skulle få läsaren att bry sig om antingen personerna eller händelseförloppet.

Boken har självklart också fördelar. Det här är en intelligent bok där de tre berättelserna valts väl. Det är också intressant att se hur de politiska vindarna drar fram och tillbaka, ibland under årens lopp men hur de ibland kan ändras på bara några veckor.

Min slutsats är att Recept för martyrer hade mått väl av lite mindre hjärna och mycket mera hjärta för att få läsaren engagerad. En engagerad läsare är öppnare för de budskap som ges.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Vad skapar en martyr?
Taggar:                                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *