Lena Ackebo har varit verksam i många år som serietecknare. När hon nu även börjat skriva romaner möter vi i Världens vackraste man två systrar som aldrig förstått sig på varandra.

Världens vackraste man av Lena Ackebo. Natur & Kultur, 2016.

På Österlen bor hemmafrun Barbro med sin man i ett idylliskt hus med stor trädgård. Hennes liv kretsar kring maken, barnen och barnbarnen. I Stockholm bor systern Mona, en pensionerad lärare, med sin man. Hennes liv består av böcker och resor.

De två systrarna har levt väldigt olika liv och har också helt olika minnen av barndomen. Medan Mona kommer ihåg en alkoholiserad pappa och en sjuk mamma kommer Barbro ihåg två underbara föräldrar. De två systrarna som aldrig stått varandra nära hamnar därför konstant på kollisionskurs.

Men så tar Barbro tag i relationen och bjuder med sig Mona på en semesterresa till Mallorca. Där ska de, utan alla distraktioner i form av andra familjemedlemmar, och i den avslappnade miljön i charterparadiset, äta gott, njuta av solen och äntligen komma varandra nära.

Väl där är det inte mycket som går som Barbro tänkt sig. Mona blir förblindad av den charmige pubägaren Albert medan Barbro drar på sig en rejäl förkylning och blir sängliggande. Och i den lilla semesterlägenheten behöver de nu samsas om platsen.

Är det en naiv dröm att resan kan göra så att de sluter fred eller är det möjligt att en gemensam resa kan laga deras relation?

Dagens samhälle ur en medelålders kvinnas perspektiv

I Världens vackraste man följer vi växelvis Monas och Barbros upplevelser och det är alltid intressant att se hur olika två personer kan uppleva en och samma händelse.

Boken är i mycket en tidsbild av dagens samhälle, sett ur perspektivet kvinnor i högre medelåldern. Ackebo gör ett bra jobb med att beskriva livet från den synvinkeln. Jag tycker också hon väl beskriver hur ett till synes oskyldigt samtal plötsligt kan vändas till ett giftigt gräl, inte på grund av vad som diskuteras utan på grund av andra olösta konflikter mellan två personer.

Positiv, men fångades inte

Trots att jag ser mycket positivt i boken fångade den mig inte. Och varför inte det? Det finns olika orsaker till att man blir fast av en bok. Det kan vara att man kan relatera till situationen eller karaktären. Men det var inte fallet här eftersom jag själv lyckligtvis har en mycket bra relation med min egen syster!

Det kan också vara att boken underhåller med äventyr och spänning. Men här handlade det om två mycket vanliga kvinnors liv i ett mycket vardagligt Sverige (i vilket charterresor till varmare platser är kutym). Eller så kan det vara att man känner att man lär sig något av boken. Eller något i språket som gör att man bara fångas och vill veta mer och mer, som till exempel i Elena Ferrantes böcker.

Att det finns en målgrupp som uppskattar Världens vackraste man tvivlar jag dock inte på. För dem kan det vara trevligt att veta att uppföljaren Kära Barbro om vad som hände efter att den gemensamma semesterresan tog slut har nu utkommit.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Vad man inte vet om sin syster
Taggar:                                 

En reaktion på “Vad man inte vet om sin syster

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *