Det var bara för någon månad sedan som jag verkligen ”upptäckte” Conn Iggulden och hans serie Kejsaren, som handlar om Julius Caesars liv. Marika hade tipsat om honom under temat historiska äventyrsromaner, och det var först då jag fick upp ögonen för honom. Jag tycker det romerska kejsardömet är mycket intressant i många avseenden och gillade sedan tidigare Vibeke Olssons böcker med samma bakgrund, så jag var inte sen med att läsa den första delen i serien, Roms portar.

Roms_portarKrigsscenerna är inte superintressanta och det händer att jag skummar dem, vilket jag aldrig brukar göra annars så det måste vara ett tecken på att jag tycker de är tråkiga. Jag har också förstått att Iggulden inte heller håller sig till verkligheten, utan låter människor dö på mer dramatiska och storstilade sätt än hur det egentligen gick till. Det har jag inget emot om det lyfter den skönlitterära berättelsen, vilket det ju faktiskt är i första hand, det är ju ingen historiebok.

Romanerna målar upp en fantastiskt spännande bild av hur livet kan har varit under romarrikets glansdagar, både för de högt uppsatta och för slavarna. De bjuder både på spänning, kärlek och historia, vilket för mig är den perfekta underhållningslitteraturen. Men framförallt bidrar till Julius Caesars status och bilden av honom som någon slags hjälte.

Jag kommer att fortsätta med serien Kejsaren, och sen får vi se om det blir något mer Iggulden för mig. Jag har fått höra att hans böcker om Djingis khan, i serien Erövraren, inte alls håller samma klass som dem om Caesar. Däremot har han sedan förra året börjat på en serie om Rosornas krig, det inbördeskrig i England som ledde till att the Tudors kom till makten, som jag skulle kunna tänka mig att läsa.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Vad jag tycker om Igguldens serie Kejsaren
Taggar:                         

3 reaktion på “Vad jag tycker om Igguldens serie Kejsaren

 • 26/06/2014 kl. 17:13
  Permalänk

  Jag har läst alla utom sista boken i både Kejsar-serien och serien om Djingis khan. Tycker om båda, men tycker nog att serien om Djingis är snäppet bättre.

  Svar
  • 02/07/2014 kl. 14:53
   Permalänk

   Jag har bara hört att serien om Djingis Khan inte alls är lika bra som Kejsaren. Så det är kul att höra att det kanske är tvärtom!

   Svar
 • Pingback: Nedslag i Roms fantastiska historia - Bibliophilia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *