VIRTUELL VÅLDTÄKT
av Caroline Engvall

Kalla Kulor förlag, 2015
ISBN: 9789187049798

Virtuell_valdtaktDe flesta föräldrar oroar sig för sina barns internetvanor. Vad gör de egentligen online? Råkar de se saker och ting de inte borde? Utsätts de för trakasserier? Caroline Engvalls bok Virtuell våldtäkt lär inte lugna dem men är en viktig pusselbit till att förstå vad som kan hända barn och ungdomar online.

Engvall möter ungdomar och hör deras historier om vad som fått dem att skicka sexbilder till kända och okända. Vi möter tjejen som alltid varit lite utanför och som plötsligt får komplimanger och bekräftelse genom att skicka bilder. Och tjejen som tog den okände mannens hot om att döda hennes mamma på allvar, och därför skickade det han ville ha. Och så tjejen vars före detta pojkvän hämnades genom att skicka bilder på henne till hennes vänner och familj.

Engvall lyssnar på deras historier om vad som ligger bakom, men också hur det fått dem att må. Ångest, rädsla men också ett beroende och skuldbeläggning lyser igenom. Engvall pratar också med polis, rättsväsende och socialarbetare för att höra hur de arbetar, vilka utmaningar de står inför och hur verkligheten ser ut.

Virtuell våldtäkt är inte någon upplyftande läsning men är viktig för att få den äldre generationen att agera och vara uppmärksam på det som idag är vardag i tonåringars liv. Jag hoppas också att den ska lätta den skam de yngre känner för bilder som skickats.

Läs Andreas recension av Virtuell våldtäkt.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Vad händer egentligen på nätet?
Taggar:                                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *