Eva Dahlgren är fantastisk på att beskriva de mest utsatta och bortglömda människorna i vår historia. I Vad hände med barnen? skildrar hon hur det var att vara ett ”oäkta” barn under första halvan av 1900-talet.

Vad hände med barnen? av Eva F Dahlgren. Forum bokförlag, 2017.

Samtidigt som det moderna välfärdssamhället grundläggs pågår en omfattande fosterbarnsindustri i Sverige. ”Oäkta” barn säljs till lägstbjudande på auktion fram till 1918, utnyttjas som arbetskraft eller vanvårdas till döds. Parallellt med detta skapar filantroper ”fosterbarnens ö” på Gålö i Stockholms skärgård. Där tvingas arrendetorparna ta emot närmare tusen fattiga stadsbarn innan verksamheten läggs ner 1939.

Vad hände med barnen? bygger på journaler och handlingar från myndigheter, men också på personliga brev. Det resulterar i en berättelse om barnens längtan efter, eller ibland fasan för, de biologiska föräldrarna.

Dahlgren levandegör vår historia

Som alltid lyckas Dahlgren göra det personligt, levandegör människor som inte längre finns bland oss och som samhället helst ville glömma. Hennes böcker är alltid berörande och upprörande. Vad hände med barnen? är inget undantag, men jag tycker inte den är lika stark som Fallna kvinnor. Det kan bero att jag är mer engagerad i frågan som hon behandlar i den senare, för upplägget på böckerna är identiskt.

Dahlgrens styrka som författare, förutom att hon alltid gör ett fantastiskt researcharbete inför varje bok, är att hon väljer ut individer som hon följer. Det skapar ett engagemang hos läsaren och historien blir mer verklig och därför lättare att ta till sig. Även om den historia hon skildrar är särskilt gräslig.

I boken ställer Dahlgren en intressant och samtidigt något upprörande fråga: har vi idag återgått till en mer skrupelfri syn, där barn, särskilt de ensamkommande, återigen blivit en handelsvara? Det är värt att tänka på.

Vad hände med barnen? är den avslutande delen i Dahlgrens trilogi om människors värde under 1900-talet, som inleddes med Farfar var rasbiolog och följdes av Fallna kvinnor.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Vad hände med barnen?
Taggar:                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *