LIV EFTER LIV
Kate Atkinson
Massolit förlag, 2015
ISBN: 9789187783234

Recensent: Marika Mandrean

Liv_efter_livI Liv efter liv av Kate Atkinson möter vi Ursula vid hennes födelse 1910. Tyvärr överlever hon inte eftersom navelsträngen snott sig runt hennes hals och hon stryps. Men sedan möter vi henne igen och den här gången hinner läkaren fram i tid och kan rädda hennes liv. Historien om Ursulas liv kan fortsätta men det finns så många faror på vägen.Om och om igen avslutas Ursulas liv bara för att börja om igen. Vid varje pånyttfödelse har Ursula nya kunskaper som ligger djupt fördolda i hennes undermedvetna och som gör att hon kan ta sig vidare. Vi möter henne under uppväxten på engelska landsbygden medan fadern strider i första världskriget, vid en vistelse hos Eva Braun på Berghof på 1930-talet och under blitzen i London under andra världskriget.

Detta är en historia om hur lätt ens livsöde kan förändras; genom slumpen, ödet eller kunskap. Det är också en berättelse om 1900-talets historia och hur de två världskrigen påverkade människorna. Men också om hur människorna påverkade historien och om hur lätt det är att vara efterklok.

När jag började läsa Liv efter liv blev jag först lite störd över hur abrupt historien slutade, bara för att börja om igen. Det fick mig att inse hur vana vi är vid linjära berättelser, med en början (födelsen), action (livet), och avslut (döden). Men en liten bit in i boken var jag fast! Det var fantastiskt med denna utmaning för fantasin och med alla dessa möjligheter i de olika scenarior Ursulas liv har.

Kate Atkinson är en författare jag följt en tid och som jag respekterar. Hon är mångfacetterad och rör sig mellan mor-dotterförhållandet i Känslomässigt udda, barndomsskildringen i hyllade I museets dolda vrår, och de intelligenta deckarhistorierna om Jackson Brodie som börjar med De vilseförda (och som vi sett i TV-serien Brottsplats Edinburgh). Historierna handlar ofta om mänskligt beteende och händelserna kan vara tunga, men språket är alltid flytande och böckerna svåra att lägga ifrån sig.

Atkinson gör mig inte besviken med nyutkomna Liv efter liv! Det här är en bok som fick mig att längta efter att hoppa på tåget till jobbet så att jag fick lästid. Och den får mig att vilja gå och låna allt om Jackson Brodie och läsa om dem.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Vad hade hänt om…

En reaktion på “Vad hade hänt om…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *