SPILL – en damroman
Sigrid Combüchen
Norstedts, 2010
ISBN: 978-91-1-302988-7

Recensent: Marika Mandrean

SpillNär Hedwig läser en roman som utspelar sig i hennes gamla svenska hemstad känner hon igen beskrivningen av ett fotografi. Kan det vara så att hennes familj stått modell för romanen?

Hon kontaktar författaren Sigrid Combüchen och frågar och de börjar brevväxla. Sigrids författarinstinkter vaknar och hon vill veta mer om Hedwigs liv. Vad är historien bakom fotot hon skrivit om? Hur kommer det sig att Hedwig, studenten med goda betyg, hamnade som pensionerad hemmafru i Spanien?

Hedwig å sin sida vill ha en länk till hemlandet och en skildring av hennes ungdomsår under 1930-talet växer fram. De motstridiga förväntningarna på den enda dottern, å ena sidan ska hon använda sina talanger och studera, å andra sidan bli hemmadotter och ta hand om sin sjuklige far och lillebror.

Hedwig vill gå sin egen väg och kämpar sig fram en bit på vägen. Men när omständigheter hon inte räknat med dyker upp tar hon den lättaste vägen.

Spill – En damroman av Sigrid Combüchen vann Augustpriset 2010. Juryn baserade det på den spännande vinklingen där man som läsare både får Hedwigs syn på sitt liv och hur författaren använder henne för en skönlitterär historia. Vad är sant och vad är falskt? Vad är det viktiga, dåtid eller nutid?

Jag förstår definitivt varför Spill vann men varje läsare har sitt eget perspektiv på en bok och olika saker som fastnar. För min del är det två saker:

För det första är det bilden Sigrid Combüchen målar av författare (och i förlängningen journalister). Det är ingen positiv bild utan handlar om ordkamper och hårklyveri i samtal som ska ses som intellektuella men som bara verkar pretentiösa. Karaktären Sigrids distans medan hon pumpar information från Hedwig är inte heller tilltalande.

Det andra är att man riktigt känner 1930-tals atmosfären; kläderna, musiken, sättet att tala och barriären mellan män och kvinnor. Så många romaner utspelas under och runt de två Världskrigen. Det gör det extra intressant att läsa om vardagslivet före andra världskriget, utan politiska vinklingar.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Vad avgör hur livet blir?
Taggar:                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *