VI ÄR ALLA HELT UTOM OSS
Karen Joy Fowler
Lavender Lit, 2015
ISBN: 978-91-87879-05-0
(We Are All Completely Beside Ourselves, 2013)

Recensent: Marika Mandrean

ViArAllaHeltUtomOssRosemary växte upp med brodern Lowell, systern Fern och föräldrarna på en lantgård. Livet var fullt av äventyr, föräldrarna glada och engagerade och Rosemary talade oavbrutet. För att hålla pratflödet under kontroll bad hennes pappa henne alltid att börja sina historier i mitten.

Men så hände något; Fern försvann, Lowell rymde hemifrån på grund av det, och plötsligt är Rosemary ensam kvar hemma med de nedbrutna föräldrarna. Rosemary blir tyst, minnena av vad som hände suddiga och hon bidar sin tid.

När hon en dag stöter på en helvild tjej på universitetet känner hon igen något hos henne. Det hela startar något inom henne och plötsligt blir minnena av barndomen tydliga, Lowell dyker upp och Rosemary gör upp med det förflutna.

Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler är en kritikerrosad roman som nominerades till Man Booker Prize och som vann PEN/Faulkner Award 2014. Jag kan förstå det. Det här är en bok med en oväntad twist. Man får ha lite tålamod och läsa en stund innan man börjar förstå vad som egentligen hände som krossade denna lyckliga familj och varför det hände.

Med det sagt, historien är så fantastisk och annorlunda att jag är besviken över att boken inte fångade mig mer. Trots historien, trots det viktiga budskapet och trots att författaren tidigare skrivit bästsäljaren Jane Austen-klubben så fångade boken mig inte. Jag var visserligen intresserad men hade inga svårigheter med att lägga boken ifrån mig. Kanske var mina förväntningar för höga, något som alltid bäddar för besvikelse, eller kanske får Fowler inte ut mesta möjliga av berättelsen.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Vad är en familj?
Taggar:                     

En reaktion på “Vad är en familj?

  • 22/01/2016 kl. 15:52
    Permalänk

    Håller fullständigt med. Klurig idé, men jag känner inget stort intresse av att få veta mer om Fern och vissa saker får ingen trovärdig förklaring.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *