I Kolmårdens djupa skogar går några fattiga knektbarnen i jakt på lingon. Det är Anna i Stena och hennes lillebror Knatten och Lordens döttrar Klara, med det vackra håret, och Ulla. Trots att Fia i Stenas knekt lämnade hemmet för att bo ihop med en kakförsäljerska (eller kakkärring som Fia kallar henne) så har barnen i Stena det bättre ställt än Lordens ungar. De får våfflor med sig som matsäck medan de andra får nöja sig med någon smaklös ärtpannkaka. Knatten lyckas gå ner sig i djupt hål, och då sägnerna säger att det bor en osalig ande i skogen blir barnen först rädda när en kvinna med ett otäckt utseende plötsligt dyker upp. Men hon är en fröken från en fin gård som erbjuder Anna anställning.

Här tar Anna och Klaras liv helt olika vägar. Anna trivs bra i sin anställning och blir god vän med fröken, medan Klara har mer otur med sitt första jobb. Klaras skönhet bringar både lycka och olycka, och för henne till slut ut i världen. En av dem kommer att sluta som en väl ansedd kvinna och den andra som en tiggerska.

Drottning Grågyllen utspelas i ett svenskt 1860-tal då folk trodde på tomtar och troll, och då tiderna var svåra för både bönder och knapadel. Sägen och verklighet vävs samman och skapar en fantastisk historia, nästan som en saga. Moa Martinssons språk är vackert och i den här romanen tar hon verkligen ut svängarna. Det är stundtals riktigt poetiskt, vilket innebär att detta inte är en roman som jag sträckläser eller tar mig igenom snabbt. Den behöver tid, men det är den värd.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Vackra Drottning Grågyllen

4 reaktion på “Vackra Drottning Grågyllen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *