NOT THAT KIND OF GIRL
En ung kvinna berättar vad hon ”lärt av livet”
Lena Dunham
Norstedts, 2014
ISBN: 978-91-1-305195-6
(Not That Kind of Girl: A Young Woman Tells You What She’s ”Learned”, 2014)

Recensent: Andrea Zackrisson

Not_that_kind_of_girlJag har inte sett ett enda avsnitt av Girls, den tv-serie som gjorde Lena Dunham riktigt känd, men jag lockades ändå av hennes bok Not that kind of girl – en ung kvinna berättar vad hon ”lärt av livet”. Lena Dunham är bara ett par år äldre än mig och denna närhet i ålder fick mig att hoppades på en bok full med igenkänning, som skulle få mig att nickande hålla med i det som stod skrivet och känna mig inspirerad. Så blev det inte.

Jag är imponerad av sättet som Dunham lämnar ut sig själv: det är underhållande samtidigt som hon vill förmedla att viktigt budskap. Om hon hade hållt sig till att bara beskriva sina egna upplevelser så hade den här boken varit riktigt bra. Jag läste den här boken för att jag ville veta hur det är att vara Lena Dunham, och visst skildrar hon hur hon genom åren sett på sin kropp, hur relationer har utvecklats och hur hon har tagits emot i karriärlivet, men det blir aldrig riktigt på djupet. Dessutom så misstog jag mig stort i att jag skulle känna igen mig i det hon beskriver. Jag kan knyta an till det hon beskriver, men jag kan inte förstå sättet hon genom åren har reagerat på och agerat kring vissa situationer. Det beror nog på att vi är väldigt olika som personer.

Det som dödar den här boken för mig är illustrationerna. Det intryck jag fått av Dunham var att hon var lite av en feministikon, men boken är fylld med fåniga illustrationer som knyter an till de ytliga saker som anses vara typiskt kvinnligt: skor, smink och broderier. Jag förstår fortfarande inte varför man har valt att illustrera kapitlet om kärlek och sex med ett pågående handarbete. Detta sänker hela bokens innehåll och jag tappar totalt förtroendet för den. Jag menar inte att man inte kan gilla skor, smink, kläder och handarbete för att man kämpar för kvinnors rättigheter, absolut inte, men det känns så billigt att fylla boken med ”gulliga” bilder av detta slag. Jag hoppas att de är där i ett ironiskt syfte, då skulle jag ha lättare att acceptera dem.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Not that kind of girl
Taggar:                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *