Med endast tre veckor kvar till Sveriges största bokhändelse märks det på utgivningen att Bokmässan är i antågande. Bland den svenska skönlitteraturen som ges ut i september ser jag mest fram emot Caroline Erikssons spänningsroman De försvunna och den femte delen i Jan Guillous serie Det stora århundradet. 

Utgivning_sept_2015_svensk_skl

De försvunna av Caroline Eriksson. Ges ut av Forum bokförlag.
Oförutsägbar psykologisk spänningsroman, där ingen är den man tror och ingenting är som det först verkar. Under en utflykt försvinner Gretas man och dotter spårlöst. Ena sekunden är de bara borta och de kommer inte tillbaka. Det mystiska försvinnandet, och det febrila sökande som tar vid, leder Greta steg för steg ner i en avgrund av förvirring och tilltagande mörker. Det står snart klart att Alex och Gretas relation präglats av destruktiva mönster. Dessutom har en omvälvande händelse i barndomen satt djupa spår i henne. Finns det ett samband mellan försvinnandet och det som skedde den kvällen för många år sedan, då Gretas pappa dog?

Blå stjärnan av Jan Guillou. Ges ut av Piratförlaget.
Femte delen i romansviten Det stora århundrandet. I den femte delen av berättelsen om familjen Lauritzen är Jan Guillou tillbaka i i sin mästargenre – spionromanen. I den här delen i Guillous romansvit om det stora årehundradet är det äldsta dottern Johanne som står i centrum. Hon arbetar som kurir åt den norska Hjemmefronten och dras till sist in i Stockholms illegala värld av spioneri, svek och förräderi, rekryterad av den brittiska spionorganisationen SOE. Efter en rad spektakulära sabotageinsatser får hon ansvar för den största och viktigaste operationen: att rädda Norges judar på flykt undan Förintelsen.

Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri. Ges ut av Albert Bonniers förlag.
En roman om kärlek och ekonomi. Om vänskap och våld. Om Samuel som lever vidare i allas minnen, nu när Vandad sitter inspärrad, Laide har lämnat landet och huset är förstört. Ett antal öden krockar i rasande fart i dagens Stockholm. Bakom alla röster om Samuel skymtar en person på flykt från sig själv. Vems minnesbilder går att lita på? Och vad döljer sig i det som vi inte minns.

Stenhuggarens dotter av Ewa Klingberg. Ges ut av Historiska media.
Sjunde delen i romanserien Släkten. Sissela Konradsdotter föds 1252 i smålandet Njudung. Hennes far är känd för sin magiska förmåga att förvandla stenar till konstverk. Hans berömmelse når ända till kungaborgen i Stockholm, och han får en inbjudan av kung Valdemar. Sissela följer med till huvudstaden och snart är hon en central del av kung Valdemars liv. Men maktstriderna och intrigerna på kungaborgen tvingar henne på flykt. Med sig får hon kungens frilloson Eskil och den ring som under århundraden burits av kvinnor i maktens närhet. En dag många år senare hinner verkligheten i kapp Sissela, och hennes hemligheter riskerar att avslöjas.

Räfvhonan av Anna Laestadius Larsson. Ges ut av Piratförlaget.
Den fristående och avslutande romanen Laestadius Larssons trilogi om kvinnor under slutet av 1700-talet och tidigt 1800-tal. Det är juni 1810 och det brinner en eld på terrassen till det Fersenska palatset. Grevinnan Sophie Piper rör sig oroligt fram och tillbaka, göder elden med brev och avskrifter som under inga omständigheter får hamna i orätta händer. På Stockholms gator hörs pöbeln ryta: De ska hänga räfvhonan i hennes egna tarmar och sedan supera på Haga. Där förbereder sig drottning Charlotta på flykt. En båt väntar nere i Brunnsviken för att föra henne bort om folket bestämmer sig för att anfalla slottet. De är båda offer för en omsorgsfullt planerad hatkampanj som dirigeras från Glada tackan. En krog som ägs av Johanna, som en gång kallades Pottungen och var Charlottas tjänsteflicka.

Sekten på Dimön av Mariette Lindstein. Ges ut av Mörkersdottir förlag.
Baserad på verkliga händelser. På en dimmig och vindpiskad ö utanför Bohusläns kust har en New Age-rörelse slagit sig ner. Deras karismatiske ledare, Franz Oswald, har utvecklat en lära, ViaTerra, som sägs återställa själslig frid och kroppens naturliga balans. Sofia Bauman, som precis tagit sin universitetsexamen, blir fascinerad av Oswalds lära. Osäker på vad hon vill göra med sitt liv, och charmad av Oswald, antar hon hans jobberbjudande. Snart blir hon dock varse de enorma uppoffringar som engagemanget kräver. Och när sommaren ger vika och höstdimman driver in och slukar ön, börjar hon undra om hon blivit indragen i en sekt. Samtidigt anar hon att det finns en skillnad mellan rörelsens ansikte utåt och Oswalds avsikter, och ju fler stenar hon vänder på, desto mer ångrar hon sitt beslut.

Färjan av Mats Strandberg. Ges ut av Norstedts.
Skräckroman från en av författarna bakom Cirkeln-trilogin. På färjan Baltic Charisma får vi lära känna både passagerare och personal. Den ensamma gamla kvinnan som söker äventyret. Den avdankade schlagerstjärnan som leder karaokekvällarna. Mannen som tidigare jobbat ombord och nu återvänder för att iscensätta ett spektakulärt frieri. Ordningsvakten som med sina tre kollegor försöker kontrollera det dagliga kaoset ombord. Relationer sätts på prov och vanliga människor tvingas bli hjältar. Men det som händer den här natten kan också locka fram det värsta i dem.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Utgivning september 2015 – svensk skönlitteratur

5 reaktion på “Utgivning september 2015 – svensk skönlitteratur

  • 04/09/2015 kl. 07:04
   Permalänk

   Ja, det finns mycket bra att välja mellan bland böckerna som ges ut framöver.

   /Andrea

   Svar
 • Pingback: Det bästa bland den utländska skönlitteraturen i september - Bibliophilia

 • 10/09/2015 kl. 13:50
  Permalänk

  Har precis läst ut Caroline Erikssons ”De försvunna”. Det var svårt att lägga den ifrån sig, läste halva boken igår o resten idag. Ser fram emot att få läsa mer av denna författare!

  Svar
  • 10/09/2015 kl. 20:16
   Permalänk

   Vad roligt att du gillade! Jag kan rekommendera alla hennes böcker 😀 Kram

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *