Bokmässans närmar sig med stormsteg, och det märks framförallt i utgivningen. Augusti och september brukar varje år vara späckade med nyutgivna romaner och i år är inget undantag. Här är mina favoriter bland den svenska skönlitteraturen.

SkymningslandetSkymningslandet av Marie Hermansson. Ges ut av Albert Bonniers förlag.
En berättelse om hur arbetslöshet och bostadsbrist kan driva unga människor in i en både lockande och farlig kollektiv fantasi.

 

Blodbokens_tidBlodbokens tid av Bodil Mårtensson. Ges ut av Bokfabriken.
Sedan 1332 lyder Skåne och Blekinge under den svenske kungen Magnus Eriksson som köpt loss länen från tyska pantgrevar för den oerhörda summan av 34 000 mark silver. Utgiften har orsakat en allvarlig finanskris och fått klyftan mellan adeln och kungen att växa.

HimmelstrandHimmelstrand av John Ajvide Lindqvist. Ges ut av Ordfront förlag.
En originell historia om tio människor som är så tragiska, absurda och modiga som väldigt vanliga människor ofta är. Och som alla tvingas välja mellan ont och gott, mellan splittring och gemenskap.

Kattarnas_tempelKättarnas tempel av Gabriella Håkansson. Ges ut av Albert Bonniers förlag.
Fortsättningen på Aldermanns arvinge. Någonstans har Dilettantisällskapet gömt sina omstörtande planer. Unge William är fast besluten att finna dem. Och förverkliga dem till varje pris.

Det_roda_arvetDet röda arvet av Henrik Berggren. Ges ut av Norstedts.
Tre män är på flykt undan Francos nationalist­armé. På en gård i Pyrenéerna händer något som kommer att förfölja dem resten av livet. En thriller om inbördeskrig, kärlek och moraliskt ansvar, som rör sig mellan stillsamma Stockholm, intensiva nätter i Dublin, norska fjäll och baskiska bergsbyar.

SigridSigrid av Johanne Hildebrandt. Ges ut av Forum bokförlag.
En saga byggd på Sigrid Storrådas liv, den drottning som format Nordens historia. Följ med till 900-talets sagotid när sägenomspunna kungar och drottningar härskar, blodiga krig står mellan vikingar och kristna och gudinnorna vandrar bland de dödliga.

Att_inte_vilja_seAtt inte vilja se av Jan Guillou. Ges ut av Piratförlaget.
Fjärde delen i serien om det stora århundradet. Utanför Sveriges gränser dånar den världsbrand som med tiden ska komma att kallas Andra världskriget. Kriget är inte bara på väg att slita sönder Europa utan också hela familjen.

 

PottungenPottungen av Anna Laestadius Larsson. Ges ut av Piratförlaget.
I Pottungen får läsarna återknyta bekantskapen med pigan Johanna, hertiginnan Charlotta och grevinnan Sophie från Barnbruden. Det är en berättelse om orättvisor, förtryck och det som förenar oss alla: Längtan efter kärlek och att få styra sitt eget liv.

Hon_som_alskadeHon som älskade honom av Sara Kadefors. Ges ut av Piratförlaget.
Detta är en roman om kärlekens kraft, dess förmåga att läka och lindra men också att söndra och förgöra. En roman med absolut gehör för samtiden.

 

Andrea

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Utgivning september 2014 – svensk skönlitteratur

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *