Nu är hösten verkligen över oss. Jag njuter av alla årstider på olika sätt, och hösten bjuder på vackra färger, härliga promenader och mysiga stunder i min läsfåtölj. Bokutgivningen fortsätter i full fart, och det här är mina favoriter bland den utländska skönlitteraturen som ges ut i oktober.

HimlakropparHimlakroppar av Eleanor Catton. Ges ut av Brombergs bokförlag.
En hisnande läsupplevelse om guldrushens Nya Zeeland skriven av det litterära stjärnskottet och mottagaren av Man Booker-priset 2013, Eleanor Catton, som tar oss med in i en viktoriansk värld fylld av häpnadsväckande förvecklingar och oemotståndliga rikedomar.

Livets_och_dodens_villkorLivets och dödens villkor av Belinda Bauer. Ges ut av Modernista.
Ensamma kvinnor terroriseras medan deras hjälplösa familjer tvingas se på. Det är en sjuk lek där bara en av deltagarna känner till reglerna – och när reglerna sedan ändras heter den nya leken Mord.

Joburg_bluesJoburg Blues av Nthikeng Mohlele. Ges ut av Weyler förlag.

Sydafrikas moderna historia skildras genom ett tragikomiskt människoöde. En roman om en man som liksom bara drabbas av historien, en antihjälte – blues, kort sagt.

 

GardenGården av Simon Beckett. Ges ut av Minotaur.
Sean är på flykt, och i stressen trampar han i en rostig rävsax. Nästan medvetslös av smärta och blodförlust befrias han av två systrar från en nedsliten bondgård i närheten. Och det är då Seans problem verkligen börjar. Gården är en klassisk nagelbitare som håller läsaren i ett obönhörligt grepp.

Vi_behover_nya_namnVi behöver nya namn av Noviolet Bulayo. Ges ut av Wahlström & Widstrand.
En omskakande skildring av en ung flickas vuxenblivande – från hennes liv och tillvaro i den fattiga kåkstaden i det sönderfallande Zimbabwe till exilen i USA med allt vad den för med sig av nya, uppslitande erfarenheter.

Vid_Grand_Central_station_dar_satt_jag_och_gratVid Grand Central station där satt jag och grät av Elisabeth Smart. Ges ut av Lind & co.
Nyutgivning av ett av nittonhundratalets största titlar. Elizabeth Smart  upptäcker i en bokhandel i London poeten George Baker. Genom hans posei blir hon förälskad. När de så småningom träffades inleddes en av de märkligaste, lidelsefullaste och olyckligaste kärlekshistorierna i vår tid.

Andrea

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Utgivning oktober 2014 – utländsk skönlitteratur

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *