De senaste dagarna har regn och rusk bytts mot ett kallare klimat här i Västsverige, men det innebär fler möjligheter till läsningen när det inte finns något fint väder som stör. Ja, det gäller ju att se fördelarna med alla typer av väder. November bjuder som vanligt på en mängd bra nya böcker, och här är mina favoriter. Det blev en härlig blandning den här gången.

Vi_fran_JedwabneVi från Jedwabne av Anna Bikont. Ges ut av Atlas.
Tidigt på morgonen den 10 juli 1941 föstes Jedwabnes ihop på torget där de förnedrades i timmar innan de brändes levande ihjäl. Reportaget Vi från Jedwabne handlar om detta fruktansvärda brott, men är lika mycket en berättelse om vår tid, och om vad som händer när ett samhälle som inte gjort upp med historien konfronteras med sin hemlighet.

Not_that_kind_of_girl_svenskaNot that kind of girl. En ung kvinna berättar vad hon ”lärt av livet” av Lena Dunham. Ges ut av Norstedts.
Lena Dunhams tv-serie Girls, där hon själv spelar huvudrollen, har gjort succé världen över och i sin bok återkommer hon till och spinner vidare på de teman som gjort serien så omåttligt populär.

SuperliciousSuperlicious av Sofie Fahrman & Julia Fors. Ges ut av Norstedts.
Uppföljaren till Bodylicious är en helt ny hälsobok i samma boostande och inspirerande anda, med en blandning av övningar och kost.

 

Konsten_att_skapa_en_tjejKonsten att skapa en tjej av Caitlin Moran. Ges ut av Albert Bonniers Förlag.
En uppväxtroman i Doc Martens och trasiga strumpbyxor. En rolig, skarp och hjärtskärande berättelse om böcker, ångest, popmusik, socialism, eyeliner och att vilja bli kysst – och om att upptäcka, och uppfinna, sig själv.

Granta_4Granta #4: Spöken. Ges ut av Albert Bonniers Förlag.
Det spökar på sidorna i Granta #4. Från krigets Irak, som hemsöker marinsoldaten i Phil Klays novell, till Sara Stridsbergs krisdrabbade amerikanska spökstad och en kusliga seans i centrala Köpenhamn.

.
Rule_BritanniaRule, Britannia! av Johan Hakelius. Ges ut av Atlantis.
Om personer, situationer & egenheter under 200 år av brittisk historia. Läs om Jane Austens Bath, världsutställningen i London 1851, äventyrerskan Gertrude Bell som blev kungamakare i Jordanien och Irak, Beatrix Potters sagovärld där djur blir människor, och mycket mer.

Andrea

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Utgivning i november 2014

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *