Utgivning-augusti-2016

Alla hjältar blir förlåtna av Chris Cleave. Ges ut av Brombergs
Krigsdrama om kärlek, förlust och stort mod. Mary drömmer om att bli agent, men när kriget bryter ut får hon till sin stora besvikelse istället i uppgift att undervisa barn som ingen vill ha. Mary inleder en passionerad kärleksrelation med skolinspektör Tom. Hans bästa vän Alistair har tagit värvning och befinner sig i krigets epicentrum. När Alistair kommer tillbaka och möter Mary dras de tre in i ett tragiskt kärleksdrama som, allt medan kriget eskalerar och bomberna faller över London, utmanar allt vad de tagit för givet i livet.

Att säga ja av Dawn French. Ges it av Printz publishing
Dawn Frenchs tredje roman – en charmig och älskvärd historia om svek, längtan och vikten av att våga. På Manhattans tjusiga Upper East Side gäller miljontals etikettsregler – och familjen Wilder-Bingham har tagit till sig allihopa. Hos dem är opassande beteende och alla former av känslor fullt förbjudna. Är det ens tillåtet att ha kul? Absolut inte. Deras pampiga hem är ett oklanderligt fort av återhållsamhet. När Rosie Kitto, en excentrisk 38-årig lågstadielärare från England, studsar in i deras liv med en hemlig sorg och ett hjärta lika stort som New York, går det snart upp för alla att hon inte alls har läst regelboken. I jobbet som familjens nanny börjar Rosie nysta upp fler och fler trådar och följderna blir minst sagt kaotiska. För hur får man människor som sagt nej hela livet att plötsligt säga … ja?

Recept för martyrer av Patrik Godin. Ges ut av Albert Bonniers förlag
Mångbottnad skildring av tre människor som alla fattar ett avgörande beslut. I en liten by vid den skånska kusten blossar en konflikt upp när den nyinflyttade lokalpampen vill bygga en brygga nere vid den allmänna stranden. I en bil färdas en ung småkriminell man och ”Farsan” mot ett mål bara Farsan känner till. Medan andra världskriget pågår i Europa reser två unga svenska män från Stockholm till Norge för att anmäla sig som frivilliga hos den tyska militärmakten. Långsamt vävs dessa tre historier ihop till en enda, en berättelse om att bära på sitt förflutna, om att vara den enda som vet vem man egentligen är.

Äkta amerikanska jeans av Jan Guillou. Ges ut av Piratförlaget
Den sjätte delen i Guillous hyllade romanserien Det stora århundradet. Eric, den tredje generationen Lauritzen, växer upp på 1950-talet, en tid när grunden för det svenska folkhemmet och välståndet läggs. Ett sönderbombat Europa skriker efter svenska råvaror. Samtidigt präglas tiden av skräcken för kärnvapenkriget. I den stora omvandlingen föds också en ny ungdomskultur och influenserna kommer inte längre från Europa utan från Amerika. Eric dras med i fascinationen för allt det nya inom musik, mode och film. Han lyckas inte bara med konststycket att smuggla den förbjudna drycken Coca-Cola, han blir även först i klassen med att bära äkta amerikanska jeans.

Svärmödrar utan gränser av Anna Jansson. Ges ut av Norstedts
Andra delen om Angelika och Salong d’Amour på Gotland. I sagorna är det styvmödrarna som är onda. Men i verkliga livet är det svärmödrar man bör akta sig för, tänker Angelika Lagermark i sina mörkare stunder. För ett halvår sedan fångade hon en brudbukett och tankarna på ett bröllop tog fart, men Angelika är tveksam. Är Magnus rätt man att leva med? Hans mamma Judith är det definitivt inte. Livet är inte enkelt. Angelika fick aldrig barnen hon längtade efter. Men när lille Folke dyker upp får hon chansen att bli en viktig vuxen i hans liv. Folke drabbas av njursvikt och behöver en ny njure. Hur hittar man en lämplig donator? Och vad svarar man ett barn som ställer viktiga frågor om döden?

Gömda kroppar av Caroline Kepnes. Ges ut av Forum bokförlag
Den skruvade andra romanen av Caroline Kepnes, och börjar där den kritikerrosade debuten Du slutade. Efter den hjärtekrossande förlusten av sin älskade Beck är Joe tillbaka – och han har hittat kärleken på nytt! Till en början är allt med nya flickvännen Amy helt perfekt. De har fantastiskt sex, åker på spännande utflykter till kusten, och delar sin stora kärlek till böcker. Men när Amy en dag försvinner, och det med Joes förstautgåvor av Philip Roth-böcker, har Joe inget annat val än att ta till alla knep för att hitta henne. Han får göra det han lovade sig själv att aldrig i sitt liv gå med på: Han flyttar till Los Angeles och skaffar Facebook. Han hittar en bokhandel att jobba i och lyckas skaffa sig nya kontakter bland alla, enligt honom, vidriga och äregiriga ”skådespelare” i Hollywood. Han gör allt för att komma närmare sitt mål, att hitta Amy och döda henne. Men det går inte enligt plan för Joe. Oväntade möten och en ny relation med den rika arvtagerskan Love får honom på andra spår. Kanske kan han finna lyckan ändå? Om han ändå kunde gräva ner spåren från sitt förflutna, en gång för alla.

Där gryningen dröjer av Anna Lihammer. Ges ut av Historiska media
Skarp kriminalroman som skildrar 30-talets Sverige och Europa i nazismens växande skugga. Kriminalkommissarie Carl Hell blir motvilligt stationerad i Berlin under olympiaden 1936. Efter brutala mord i Stockholm kallas Hell tillbaka för att leda utredningen, och till sin hjälp har han polissyster Maria Gustavsson. Arbetet leder dem både till gåtfulla händelser i det för-flutna och till skrämmande skeenden i samtiden. Vad hände egentligen under den där isande kalla polarexpeditionen 20 år tidigare? Och varför återvände deltagarna som skuggor av sina forna jag?

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Mina favoriter bland augustis bokutgivning

En reaktion på “Mina favoriter bland augustis bokutgivning

  • 03/08/2016 kl. 15:30
    Permalänk

    Guillous bok skall jag köpa till serien senare. Eftersom jag har alla andra i pocket så väntar jag tills även denna kommer i det formatet.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *