Min semester är över men jag ser fram emot augusti och även den kommande hösten. På läsfronten händer det mycket inför Bokmässan i Göteborg i september, så nu börjar utgivningen komma igång på riktigt. Här är mina favoriter bland den skönlitteratur som kommer dyka upp i augusti.

Utgivning_augusti_2015

Axel var idiot av Mats Ahlsén. Ges ut av Ll-förlaget.
Om hur det var att leva som utvecklingsstörd i Sverige på 1900-talet. Axel är överlycklig, han älskar godis och äter så mycket han bara kan. Skötarna är så snälla – när skålen är tom så hämtar de nya kolor. Läkarna har bestämt att Axel och de andra ska vara med i ett experiment. De vill undersöka vad som händer med tänderna om man äter mycket godis. Nu för tiden räknas alla människor som lika mycket värda, men för inte särskilt länge sedan var det annorlunda. Det kunde vara ett undangömt liv, fyllt av skam, våld och låsta dörrar. Med hjälp av dokument från gamla journaler och arkiv ger Mats Ahlsén, som själv är släkt med Axel, en plågsam påminnelse om hur några av oss blivit behandlade.

Världens sista kväll av Dimitris Alevras. Ges ut av Norstedts.
En sons skildring av sin pappas resa till ett nytt liv i Sverige. I slutet av 70-talet kommer Simos till Sverige, gömd på ett från Ungern. Under ett liv i utanförskap har han drömt om ett liv på andra sidan järnridån och nu är han framme. Men hur den där drömmen egentligen ska bli verklighet har Simos ingen aning om. Han blir mottagen på ett märkligt kyligt men artigt svenskt vis och skaffar sig så småningom en familj och ett hyggligt liv i Lund. Hans innersta önskan att bli en hyllad författare eller filmregissör vill aldrig förverkligas, trots hans ansträngningar.

En svensk kändis av Alma Kirlic. Ges ut av Norstedts.
Debutroman om att bli, eller inte bli, en del av samhället och ändå alltid stå utanför. Full av förväntan kommer Alma till Uppsala för att ta sig det nya jobbet som sufflös på stadsteatern. Medan arbetet med pjäsen pågår tänker Alma tillbaka på hur hon egentligen hamnade där. Uppväxten i Bosnien precis innan krigen som delade det gamla Jugoslavien, vännerna som blev kvar, pappan som dog. Inte minst minns hon mötet med Sverige, den märkliga känslan av att både bara vara en vanlig tonåring på besök och samtidigt vara stämplad som Flykting.

Utvandrarna av Vilhelm Moberg. Ges ut av Ll-förlaget.
En av våra allra största klassiker kommer nu ut på lättläst svenska. Det tror jag många kommer att ha stor glädje och nytta av, oberoende på hur läsvan man är.

Det slutna ögat av Belinda Bauer. Ges ut av Modernista.
När ett barn försvinner. Fem fotavtryck är det enda som visar att Daniel Buck någonsin varit där. Och nu är det allt hans mamma har kvar. Varje dag vaktar Anna Buck de små avtrycken i cementen. Polerar dem så att de glänser. Glider allt närmare vansinnets gräns. När ett medium erbjuder sig att hjälpa henne, tar Anna chansen. Vem skulle inte ha gjort det? Kanske han kan tala om för henne vad som hänt hennes son. Men är mannen verkligen den han utger sig för att vara? Eller en grym bedragare?

En handfull vingar av Sue Monk Kidd. Ges ut av Norstedts.
Roman som bygger på kvinnorättskämpen Sarah Grimkés liv. 1803, Charleston, South Carolina. När Sarah fyller elva år får hon en egen slav i present av sin mor. Men trots att Sarah vuxit upp i en välbärgad plantageägarfamilj – och sett slavar piskas och förödmjukas – kan hon inte leva med tanken att äga en annan människa. Även om Sarahs försök att frige den jämnåriga slaven Trubbel går om intet så växer en ovanlig vänskap fram mellan dem. Två unga kvinnor vars enda likhet i livet är att de vuxit upp på samma plats på jorden – men i hemlighet inleder de snart vad som ska bli en livslång kamp mot slaveriet.

Pretty little liars – Lögner av Sara Shepard. Ges ut av Modernista.
Första delen i serien som gjort succé världen över. För tre år sedan försvann Alison efter en övernattningsfest och har inte synts till sedan dess. Hennes vänner vid elitskolan i Pennsylviania sörjde henne, men i hemlighet drog de samtidigt en lättnadens suck. Var och en av dem bar på en hemlighet som bara Alison hade känt till. Nu har de andra, smutsiga små hemligheter, hemligheter som skulle kunna sänka dem i deras skvallerhungriga värld. När de alla börjar få anonyma meddelanden och sms, växer paniken. Blir de förrådda av någon i sin egen krets? Eller ännu värre: Är Alison tillbaka?

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Utgivning augusti 2015

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *