Häromdagen listade jag mina favoriter bland den svenska skönlitteraturen som ges ut i april. Här den utländska skönlitteratur som jag vill läsa framöver.

Kvinnan_pa_tagetKvinnan på tåget av Paula Hawkins. Ges ut av Massolit förlag.
Trots att Rachel inte har något jobb eller någonstans där hon behöver vara tar hon tåget samma tid varje dag. Från tåget ser hon alltid ett ungt par i ett hus intill spåret. Hon kallar dem Jason och Jess och i Rachels ögon är deras liv perfekt. Men en dag upptäcker hon något som skakar om henne. Rachel anar att hon nu sitter på viktig information och ser sin chans att bli delaktig i den värld som hon har betraktat på avstånd. Nu ska hon visa alla att hon är så mycket mer än bara kvinnan på tåget.

HyresgasternaHyresgästerna av Sarah Waters. Ges ut av Natur & kultur.
London 1922. Frances Wray bor med sin mor i den burgna förorten Camberwell. Deras liv har förändrats drastiskt. Familjens män har stupat i kriget och för att klara hyran blir de tvungna att ta in hyresgäster. Det blir ett ungt par ur den lägre tjänstemannaklassen och in kommer de med den nya världens sociala spänningar. När Frances, som är en modern kvinna, tar sig an deras åsikter påbörjas ett kammarspel som ska explodera med oförutsedda konsekvenser som följd.

Swamplandia Swamplandia! av Karen Russel. Ges ut av Leopard förlag.
Trettonåriga Ava Bigtree växer upp på en ö i Everglades i södra Florida där hennes familj driver nöjesparken Swamplandia! Parkens huvudattraktion är den dödsföraktande alligatorbrotterskan Hilola Bigtree. Men när mamma Hilola dör i cancer förändras allt. Avas skyddade och sällsamma värld hotas och familjen börjar splittras. Ava bestämmer sig för att försöka rädda den konkurshotade parken och sin familj och ger sig av på en farofylld resa i träskmarken.

Den_glomda_rosentradgardenDen glömda rosenträdgården av Marita Conlon-McKenna. Ges ut av Norstedts.
Molly Hennessy lämnas ensam när hennes make David oväntat dör i hjärtinfarkt. Deras hus i byn Kilfinn är charmigt men befinner sig till stora delar i förfall. Till Mollys förskräckelse hör dessutom banken av sig och vill att hon betalar av lånen på huset. Hennes brorsdotter Kim behöver en ny start i livet. När Molly får en idé om hur Mossbawn House ska räddas gör de båda Gina, som jobbar i byns kafé, delaktig i planerna.

DuDu av Caroline Kepnes. Ges ut av Forum bokförlag.
Gastkramande skildring av den livsfarliga passion som uppstår när två starka men skruvade personligheter möts. Guinevere har författarambitioner och arbetar hårt på att upprätthålla sitt sociala nätverk och är till en början avvisande mot Joe, killen bakom disken i bokhandeln. Men han är smart och rolig och så småningom börjar hon inse att han kanske skulle passa henne perfekt. Så när hennes pojkvän plötsligt försvinner, kan hon inte längre motstå Joe och de båda inleder ett förhållande där besatthet och lögner sätter destruktiva hjul i rullning.

Gora_sig_kvitt_Eddy_BellegueleGöra sig kvitt Eddy Bellegeule av Édouard Louis. Ges ut av Wahlström & Widstrand.
Författarens uppgörelse med sin barndom. Eddy är en feminin liten pojke i en hård bruksort i norra Frankrike. Han viftar för mycket med armarna, pratar för gällt, går konstigt. I den lilla byn där allting kretsar kring fabriken där männen sliter och förstör sina ryggar, TV:ns konstanta brus och alkohol blir Eddy den som står ut och han mobbas skoningslöst i skolan. Eddy gör allt för att passa in, bli en man, men han är i slutänden det alla anklagar honom för: homosexuell.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Utgivning april 2015 – utländsk skönlitteratur

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *