Magiska växter, tjejer som förvandlas till killar över en natt och kärlek och vänskap. Det låter ju som ett spännande upplägg till en fantasyroman, men Pojkarna är framförallt en skildring av att ta sig igenom tonåren.

Pojkarna av Jessica Schiefauer. Bonnier Carlsen, 2011.

Kim, Bella och Momo är mitt i tonåren och bästa vänner. Det mesta av tiden de spenderar tillsammans, spenderar de i Bellas trädgård, eller allra helst i hennes växthus. Bella är en trädgårdsentusiast och när hon en dag får hem en beställning med fröer får hon med något som kommer visa sig vara en vacker blomma. Den växer snabbt och snart inser tjejerna att detta inte är vilken blomma som helst. Den verkar nästan levande och snart inser de att den har magiska egenskaper.

På dagarna utstår tjejerna killarnas kränkningar, men på nätterna dricker de av nektarn från den fantastiska blomman som förvandlar dem till pojkar. Kim kan inte få nog av friheten i en annan kropp och blir som pojke också kär i Tony. Tillsammans upplever de både spänning och attraktion, men som tjej är inte Kim intressant för Tony.

Originell tonårsskildring som det ändå går att relatera till

Det här är en fantastisk ungdomsroman på många sätt, men jag vill lyfta två saker:

Språket. Jessica Schiefauer är en författare med stor talang, både när det gäller hur hon bygger upp sina böcker men också med tanke på språket. Det finns en anledning till att hon vunnit Augustpriset vid ett flertal tillfällen. Pojkarna är nästan poetisk, och med tanke på handlingen så upplever jag att boken svävar någonstans mellan tonårsskildring och saga. Resultatet är en häftig läsupplevelse, jag slukade verkligen den här boken.

Skildringen av tonåren. Schiefauer beskriver tiden på högstadiet på ett sätt som jag, tyvärr, kan känna igen mig i. Killarnas kladdande och skränande, och lärarna som väljer att titta bort. Att inte känna sig bekväm i sin kropp och att försöka hitta sig själv. Vänskapen som kan vara väldigt skör. Även om den här boken har ett stort inslag av fantasy i sig, eller kanske just på grund av det, så är det lätt att knyta an till det som beskrivs och att sätta sig in i karaktärernas känslor och handlingar.

Jag blir lika imponerad varje gång läser någon av Schiefauers böcker, hon är en stor talang och kan också varmt rekommenderar När hundarna kommer.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Uppväxt, förvandling, kärlek och systerskap
Taggar:                                         

En reaktion på “Uppväxt, förvandling, kärlek och systerskap

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *