Om man som Jöns Hellsing har en mamma som är en känd skådespelerska (Yvonne Lombard) och en pappa som är kultförklarad genom barnböcker som Krakel Spektakel och Kusin Vitamin (Lennart Hellsing) kan man tänka sig att detta arv väger tungt när man bestämmer sig för att bli författare. Men Jöns Hellsing har ignorerat alla verkliga eller inbillade krav på finkultur och istället skrivit en fartfylld såpa i fantastisk miljö, en riktig ”romp'” skulle nog britterna kalla den.  I den planerade Hope Island-trilogin har den första boken, Händig man sökes, kommit ut.

Händig man sökes av Jöns Hellsing. Harper Collins Nordic, 2017.

Utanför en station i London, mitt i 1980-talet och Margaret Thatchers styre, sitter John och tigger. Hur han hamnat här, trots sina högtflygande författardrömmar, är lite oklart men dagens höjdpunkt är för honom en utvikningsbild av Samantha Fox i en tabloid han hittat. Istället för hennes behag fastnar Johns blick på en platsannons: Händig man sökes till ett renoveringsprojekt på en isolerad skotsk ö.

Det är början på ett äventyr som inte bara kommer att omvälva Johns liv. På ön sitter en vacker svenska som gift sig med en skotsk lord och nu har allt hon kan önska. Förutom kärlek, sex och ett meningsfullt liv. När John dyker upp ser hon hur detta kan ändras och hon smider planer.

Men i bakgrunden finns en lord med en egen agenda, en blint lojal betjänt och två unga kvinnor som försöker forma lyckliga liv i den speciella miljö som den traditionsbundna ön utanför Skottlands kust är.

Intrigerna tar sin början när dessa människor försöker uppnå sina egna, ibland motsatta, mål.

Action från första sidan

Från första sidan i Händig man sökes är det action. Hellsing har skrivit ihop en roman full av erotiska äventyr, mordiska komplotter, idealistiska idéer och en hel del humor. Allt inramat i det hårda samhällsklimat som Thatchers Storbritannien var och den speciella miljö som en skotsk ö är: isolerad, utsatt för väder och vind men också fascinerande vacker.

Det här är inte en bok som leder till funderingar över liv, död och den mänskliga naturen. Det här är istället rolig och underhållande litteratur för lata sommardagar när man önskar en feelgoodbok där Femtio nyanser av honom möter Det lilla bageriet på strandpromenaden.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Underhållande såpa i bokformat
Taggar:                                                     

En reaktion på “Underhållande såpa i bokformat

  • 14/12/2017 kl. 12:35
    Permalänk

    Tack för fin, koncis recension, Marika! Nästa del (snart färdigskriven) i Hope Island-trilogin är ett glödande revanschdrama med Heather MacDonald i huvudrollen. Kommer hösten 2018 om du vill läsa:)

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *