ULL
Hugh Howey
Norstedts, 2014
ISBN: 9789113053530
(Wool, 2012)

Recensent: Andrea Zackrisson

Ull

I en silo djupt under jorden har de sista människorna bott i hundratals år. Det obeboeliga landskapet ovanför tvingar dem att stanna där nere. Ordning upprätthålls genom strikta regler och lagar: varje födelse kräver en död, varje liv kräver ett syfte. De som bryter mot reglerna döms till deportering – och i den giftiga atmosfären utanför silon innebär det döden.

När silon förlorar sin sheriff blir den osannolika kandidaten Juliette utsedd till efterträdare. Hon är en mekaniker utan utbildning i lag och ordning och beslutet möter motstånd. Hon kommer snart att lära sig hur djupt hennes värld, och även hon själv, kan brytas ned. Silon och dess invånare är på väg att få veta vad historierna bara har antytt, och vad de aldrig har vågat viska om. Uppror.

Det här är den bästa roman som jag har läst inom denna genre. Vanligtvis är jag inte förtjust i dystopier och science fiction, men Ull fångade mig från första stund. Storyn är fascinerande, spännande och har bra driv. Karaktärerna är intressanta, varierande och lätta att tycka om eller ogilla. I den här romanen ställs gott mot ont, men det jag gillar med karaktärerna är att de har djup och flera dimensioner. De är inte enbart onda eller goda, utan är helt enkelt mänskliga.

Om du som jag inte brukar läsa science fiction eller har haft svårt för genren tidigare, tycker jag ändå att du ska ge Ull en chans. Jag har redan beställt de två följande böckerna i Hugh Howeys serie Silo, och hoppas att hans romaner kan vara en ingång i en för mig outforskad genrer.

Andrea

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Ull: en stark science fiction

4 reaktion på “Ull: en stark science fiction

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *