GLUPAHUNGERN
Andrea Lundgren
Natur & kultur, 2014
SBN: 9789127137646

Recensent: Andrea Zackrisson

GlupahungernDjupt inne i Norrbottens skogar ligger Tjärnen. En enda person känner till dess existens och vet att den ingått en pakt med Trädet om att till varje pris skydda det som är deras. Några mil därifrån har Elina och Erik sin gård. Där finns Elinas ogifta bror Henning, där växer fyra barn upp. Titt som tätt har traktens enstöring Sup-Linus vägarna förbi. Livet går sin gilla gång, tills den kväll då Linus stupfull försvinner rakt ut i vinternatten med Erik efter sig. Nog är det bara lilla Ingrid som förstår vad det är som kommer att hända. Så släpps den kraft fri som ska påverka tre generationer kvinnor på ett avgörande sätt. Elina, Ingrid och hennes oefterlikneliga dotter Baba, som är resultatet av ett kärleksmöte i skogen. Alla är de barn av platsen och alla avkrävs de offer.

Glupahungern är en trolsk, mystisk roman som har inspirerats av den svenska urskogen och den gamla svenska folktron. Berättelsen är stämningsfull och suger tag i mig. Jag tycker att Andrea Lundgren har lyckats jättebra med den här romanen. Den är välberättad med ett bra flyt i språket. Förlaget beskriver boken som en ”säregen romanvärld där gränsen mellan saga och verklighet suddas ut”, vilket jag tycker stämmer helt och hållet.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Trolsk och stämningsfull roman inspirerad av den svenska skogen
Taggar:                         

En reaktion på “Trolsk och stämningsfull roman inspirerad av den svenska skogen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *