STALLO
Stefan Spjut
Albert Bonniers förlag, 2012
ISBN: 9789100131197

Recensent: Andrea Zackrisson

Stallo
Under sommaren har jag letat efter en riktigt bra rysare, antingen en klassisk spökhistoria eller något mystiskt. Det började med att jag läste Kvinnan i svart av Susan Hill som visade sig vara en riktig besvikelse. Jag läste också Barnflickan, som hade mycket gemensamt med Hills spökroman men som var betydligt mycket bättre, men ändå saknade något som inte tillät mig att dras med av berättelsen. Stallo hade potential, tyckte jag. Det är ingen spökroman, men anknyter till den samiska mytologin och dess väsen.

I mitten av 80-talet tar naturfotografen Gunar Myrén en underlig bild när han flyger över Sareks nationalpark. Vad är det egentligen som rör sig bland träden i den vidsträckta dalgången? Liksom sin morfar vill Susso ta reda på vad fotot föreställer, om det är så att den norrländska vildmarken döljer ett väsen som ännu inte är känt. När ett barn rövas bort under mystiska omständigheter misstänker hon att det inte är mänskliga händer som ligger bakom, och hon dras in i en skräckfylld jakt efter sanningen.

Minst 200 sidor för lång

Jag älskar tanken på romaner som anspelar på gammal folktro och mytologier (jag tror det hänger med från tiden då jag slukade Margit Sandemos Sagan om Isfolket), speciellt om de utspelar sig i nutid, men jag blir alltid lite besviken då jag ännu inte har läst en roman som levt upp till mina förväntningar.

Stallo är bra. Den är välskriven och välkomponerad, jag tycker att Spjut har kommit på en fantastisk berättelse. Språket flyter väl och karaktärerna är varierande och mångfaldiga. Men romanen är för lång. Den börjar bra och mycket spännande, jag är fast direkt och vill inte sluta läsa. Men någonstans i mitten planar berättelsen ut och det blir en lång, utdragen affär där allt är väldigt samey, som om berättelsen har satts på repeat och inte kommer någonstans. Det känns som om han hade kunnat skala bort 200 sidor (av 600-någonting) och som resultat fått en mycket bättre roman. Det enda som får mig att fortsätta läsa är att jag så hemskt gärna vill veta hur allt hänger ihop och hur det kommer att sluta.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Troll i de norrländska skogarna?
Taggar:                                         

5 reaktion på “Troll i de norrländska skogarna?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *