När nyheten att tre ungdomar skjutits ihjäl i Uddevalla kom 2015 skapade det chock. När det visade sig att mördarna var i samma ålder och barndomsvänner till offren blev det ännu svårare för allmänheten att förstå. I Svenska brott – Trippelmordet i Uddevalla går Thomas Bodström och Lars Olof Lampers till botten med händelsen.

Svenska brott: Trippelmordet i Uddevalla av Thomas Bodström och Lars Olof Lampers. Norstedts, 2017.

Tidigt en morgon hittades tre ungdomar ihjälskjutna på en gata i Uddevalla. Polisen börjar genast säkra spår och se över de tre offrens liv och relationer. Många i staden kände offren och uppståndelsen kring brottsplatsen är stor.

Snart får polisen fram att två av offren har kopplingar till kriminalitet. När man börjar misstänka att två bröder är mördarna blir det motivet som står i fokus. För mördarna och offren kände varandra. Handlar det om en misslyckad kriminell affärsuppgörelse eller gängrivalitet? Eller är det så att det är misstanke om svek som ligger bakom?

Som ett läromedel i det svenska rättsystemet

Bodstöm och Lampers utgår från polisens arbete och följer sedan hela den rättsliga processen. Detta visar hur polisens detektivarbete går till, hur man får pussla, prioritera, följa ledtrådar som ibland visar sig viktiga och ibland inte leder någonstans. De följer sedan domstolsförhandlingar och förklarar vilka principer som är orsaken till att man gör som man gör.

På detta vis blir deras böcker ett slags läromedel i det svenska rättssystemet. Deras serie Svenska brott tar upp fall från senare år där det ofta varit mycket skriverier både om fallen i sig och om varför domarna blivit på ett visst sätt. Böckerna ger definitivt en djupare kunskap som oftast inte kommer fram i medias nyhetsrapportering.

En kritik jag har är dock att denna bok har många upprepningar. Vittnesmål, händelser och så vidare tas upp många gånger. Detta må vara en bra taktik för en jurist i en domstolsförhandling när denne vill få fram fakta som är av vikt i målet. Det är dock inte lika lyckat i skrift.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Trippelmordet i Uddevalla

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *