Jag kommer att börja med ett nytt inslag på bloggen: Tre snabba. I denna typ av inlägg kommer jag att kort recensera tre olika böcker som har något gemensamt med varandra. Först ut blir tre böcker på temat brittiska författarinnor.

Grenar av gift av Erin Kelly

London 1997. Toppstudenten Karen möter den bohemiska och glamourösa Biba och blir förtrollad. Hon flyttar in i det förfallna hus som Biba och hennes bror Rex bor i och sugs in i deras värld med fester och brutna tabun. Det blir en fantastisk sommar, men innan den hunnit ta slut har två personer dött.

Tio år senare hinner historien ifatt Karen. När hon och nioåriga dottern Alice hämtar Rex från fängelset där han tillbringat de tio senaste åren är hon beredd att göra vad som helst för att hålla ihop familjen.

Detta är en gripande bok och jag sögs direkt in i historien. Den är mycket välskriven och fängslande, som läsare var det svårt att lägga den ifrån sig då historien vävdes ihop kapitel för kapitel.

Titel: Grenar av gift
Originaltitel: The Poison Tree
Författare: Erin Kelly
Förlag: Damm förlag
ISBN: 9789173518437

Sömngångerskan av Essie Fox

Sjuttonåriga Phoebes moster Cissi dör och hennes mamma vill inte veta av henne längre. Ensam och utblottad har hon bara ett val: att anta ett erbjudande från en främling hon träffat en gång på teatern. Hon lämnar London och åker långt ut på landet för att bli sällskapsdam åt en okänd kvinna på en stor, öde herrgård. En dag snubblar Phoebe på en övergiven gravsten och hon kommer en sorglig familjetragedi på spåren. Kvinnan hon arbetar hos tappar alltmer fotfästet i tillvaron och Phoebe själv börjar snart få svårt att skilja på vad som är verkligt och vad som är det förflutnas spöken.

Sömngångerskan är en berättelse om förlorad kärlek, mord och galenskap. Den utspelar sig på Londons teaterscener, bland dåtidens begåvade konstnärer och i Herefordshires öde skogar och herrgårdar.

Jag blev riktigt besviken på den här boken: den låter så spännande, men var ett riktigt sömnpiller. Den var långsam och trög att börja läsa, och jag hade tappat intresset helt innan jag ens kommit halvvägs.

Titel: Sömngångerskan
Originaltitel: Somnambulist
Författare: Essie Fox
Förlag: Damm förlag
ISBN: 9789173518048

När döden kom till Pemberley av P.D. James

Året är 1803. Darcy och Elizabeth har varit gifta i sex år och har två vackra och friska söner på godset Pemberley. Elizabeths syster Jane och hennes man Bingley bor bara ett par mil bort, livet på den engelska landsbygden är tryggt och underbart och snart stundar den årliga höstbalen. Lyckan ler mot invånarna på Pemberley och allt är till synes perfekt.

Men kvällen före balen krackelerar den lantliga idyllen. Intrigerna hopar sig, stämningen i sällskapet är tryckt och utanför fönstret rasar en häftig storm. När paret Darcy och deras gäster börjar runda av för kvällen skumpar en droska ut ur skogen och upp mot den imponerande herrgården. Ut ur droskan kastar sig den objudna gästen Lydia Wickham och skriker att hennes man har blivit mördad. Sökandet efter en kropp tar vid. Det blir upptakten till en historia med rötter i det förflutna. Gamla synder grävs upp, missförstånden eskalerar och ingenting är vad det ser ut att vara.

Detta är P.D. James fortsättning på Jane Austens klassiker Stolthet och fördom. Jag tyckte det lät som ett kul upplägg, men blev snabbt besviken. Referenserna till Austen förlaga är för många och det känns inte som om karaktärerna får något eget liv i den här ”efterföljaren”. Jag tappar snabbt intresset då berättelsen känns platt.

Titel: När döden kom till Pemberley
Originaltitel: Death comes to Pemberley
Författare: P.D. James
Förlag: Wahlström & Widstrand
ISBN: 9789146222088

Tre snabba #1: brittiska författarinnor

En reaktion på “Tre snabba #1: brittiska författarinnor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *